Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλο το παρασκήνιο, οι αιχμές και οι πολιτικοί που θα παρευρεθούν στην τελετή

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλο το παρασκήνιο, οι αιχμές και οι πολιτικοί που θα παρευρεθούν στην τελετή

 

 Αντίστροφη μέτρηση για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου , ο οποίος απεβίωσε στην ηλικία των 82 την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, με αιτία την πολυοργανική ανεπάρκεια. Είναι προγραμματισμένο να γίνει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στο Τατόι, με την απόφαση που ελήφθη από τη Διυπουργική Σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης, 11 Ιανουαρίου, να επιτάσσει να ταφεί ως ιδιώτης.

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, υπήρξε κίνηση, η οποία αποτυπώθηκε στο ρεπορτάζ του MEGA, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος πέρασαν τις πύλες του Τατοΐου μαζί με την επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και τη σύζυγο του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία.

Όλοι παρέμειναν επί 1,5 ώρα κι ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών τέσσερα 24ωρα, πριν την κηδεία του έκπτωτου μονάρχη.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί

Το υπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βεβαιότητα πως τα έργα πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν μεταμορφώσει τον χώρο των κοιμητηρίων, όπου τη Δευτέρα θα βρεθούν και αρχηγοί κρατών.

Στη σχετική λίστα ξεχωρίζει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, που είναι πολύ πιθανό να δώσει το «παρών» στην κηδεία μαζί με την αδελφή του τέως βασιλιά, Σοφία, και τον κουνιάδο του και επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Στο Τατόι θα βρεθούν εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έγραψε: «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία, είχε πει κάποτε ο Μιτεράν, είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία, στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού».

Μια σειρά από «γαλάζιοι» βουλευτές και υπουργοί παίρνουν αποστάσεις και στέλνουν μηνύματα στο κομματικό τους ακροατήριο και όχι μόνο.

«Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε: «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων, στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία».

Η επιθυμία του εκλιπόντος

Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του έκπτωτου μονάρχη ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του, στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένειά του έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα.

«Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους; Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Ιστορία που μας συνοδεύει, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση ειλικρινείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κουβέλος.

«Η είσοδος στο Τατόι επιτρέπεται μόνο στα μέλη των συνεργείων που εργάζονται και στους οδηγούς των φορτηγών που μεταφέρουν μηχανήματα αλλά και σκουπίδια, από τα κοιμητήρια του Τατοϊου. Εκεί που το πρωί περπάτησε συντετριμμένη η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύσσωμη η οικογένεια για την κηδεία

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της, η αδελφή του τέως βασιλιά είδε τους τάφους των γονιών και των προγόνων της, συνοδευόμενη από μέλη της ασφάλειάς της. Ήρθε στην Ελλάδα από το Βατικανό, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, όταν ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης του αδελφού της.

«Τέλος εποχής. Υπήρξε ολυμπιονίκης, αξιωματικός, βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ένα άλλο θέμα, που απομένει να αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα, είναι αν τελικά η σορός του τέως βασιλιά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για λίγες ώρες, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Η Αστυνομία ετοιμάζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις αφίξεις των επισήμων, με τα μέτρα να τίθενται σε ισχύ μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν θα καταφθάσουν τα πρώτα μέλη των βασιλικών οικογενειών.

Τα έργα στο Τατόι συνεχίζονται και μαζί οι συζητήσεις τόσο για τη διαχείριση της όλης κατάστασης από την κυβέρνηση όσο και για το ποιοι τελικά θα δώσουν το «παρών» την ερχόμενη Δευτέρα, στη Μητρόπολη της Αθήνας.

Τη λίστα των πολιτικών που θα παρευρεθούν στην κηδεία συμπληρώνουν η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως έγινε γνωστό, θα είναι στο εξωτερικό και θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ