Κέρκυρα: Συνεχίζει να φλέγεται στο εσωτερικό το πλοίο – Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Κέρκυρα: Συνεχίζει να φλέγεται στο εσωτερικό το πλοίο – Αγωνία για τους 12 αγνοούμενους - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Από Αθήνα και Κρήτη οι τρεις Έλληνες ανάμεσα στους αγνοούμενους

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia στα ανοιχτά της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων οι οποίοι είναι οδηγοί.

Οι διασώστες εκτιμούν ότι ότι δεν έπεσαν στη θάλασσα καθώς η περιοχή έχει ελεγχθεί διεξοδικά από τα σκάφη του λιμενικού. Η επιχείρηση εντοπισμού τους επικεντρώνεται στο εσωτερικό του πλοίου προκειμένου  οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ να τους ανασύρουν αν έχουν εγκλωβιστεί.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε εντός του πλοίου έφτασε ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου.

Όταν η κατάσβεση ολοκληρωθεί το πλοίο θα ρυμουλκηθείκαι θα ξεκινήσει η αντιρύπανση στο σημείο. Όπως είπε, κοντά στις οικογένειες των 3 Ελλήνων που είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκεται ακόμα και ειδικός ψυχολόγος.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης ακόμα καίνε μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3  Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχημάτος. 

Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγννοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. 

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το πρωί, η φωτιά συνεχίζει και τώρα καίει το εσωτερικό τουενώ η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Στο νοσοκομείο δύο διασώστες της ΕΜΑΚ

Στην Κέρκυρα με Super Puma έφτασαν και οι δυο διασώστες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δυο επιβαινόντων.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς εισέπνευσαν καπνό. Ο ένας έχει ήδη βγει.

Αρχικά διασώθηκαν 278 άτομα, ενώ άλλα δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν αργά το απόγευμα από το πλοίο μετά από τεράστια επιχείρηση. Το βάρος έχει πέσει πλέον στους αγνοούμενους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και τρεις Έλληνες.

Ο ένας από τους διασωθέντες που δήλωνε Τούρκος είναι τελικά είναι Αφγανός και δεν βρισκόταν στη λίστα των επιβατών. Γι΄αυτό και ο αριθμός των αγνοουμένων ανέβηκε στους 12.

Ελικόπτερο μετά από μια άκρως επικίνδυνη επιχείρηση που συμμετείχαν άνδρες της ΕΜΑΚ παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο. Οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και από εκεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες. Πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα, Γιώργος Γλυκοφρύδης.

«Χτες ξεκινήσαμε μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, μεταβήκαμε στο σημείο. Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η φωτιά ήταν εκτεταμένη, από άκρη σε άκρη στο πλοίο. Οι θερμοκρασίες ήταν απίστευτες, άρχισαν να λιώνουν οι λαμαρίνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ έσωσαν δύο άτομα», περιέγραψε ο κ. Γλυκοφρύδης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ρίψη νερού στο πλοίο για να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία του. Δε θέλουν να βυθιστεί το πλοίο, θέλουν να πέσει η θερμοκρασία και να φύγει ο καπνός για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Δεν ξέρω τι ποσότητα νερού έχει εισέλθει στο καράβι. Έχουν έρθει και άλλα δύο ρυμουλκά, και γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο ίδιος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS