Το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη από την Κάτω Αχαΐα.
Μάλιστα, έτοιμη να προχωρήσει σε μηνύσεις εμφανίζεται η 23χρονη μητέρα των νεκρών βρεφών στην Κάτω Αχαΐα ενάντια σε όποιον αφήνει υπόνοιες πως έβλαψε τα παιδιά της και έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά και σε όποιον επιχειρεί να την ταυτίσει με τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Σημειώνεται πως μέσα στον Νοέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου και των δύο παιδιών, ενώ η δικηγόρος της 23χρονης θα ζητήσει τον διορισμό δύο παιδιάτρων από την Εισαγγελέα για να «ρίξουν φως» στο πόρισμα.
Την ίδια ώρα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επανέρχεται στο θέμα με νέα ανακοίνωση. Σε αυτή γίνεται μια αναδρομή και αναφορά σε καταγγελίες που έπρεπε να βρεθούν στο μικροσκόπιο.
Κάτω Αχαΐα: Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό αναφορών ενημερώθηκαν άμεσα για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και ενημερώσαμε τις Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης, μητέρας, που πριν κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
Τον Δεκέμβριο του 2020, επισκέφτηκε τον χώρο μας στην Πάτρα μέλος της οικογένειας και αφού υποστηρίχτηκε η οικογένεια, δόθηκαν κατευθύνσεις. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε.
Κατά την ίδια περίοδο, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Επιπλέον, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.
Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση. Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.
Για ακόμη μια φορά, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τις Κοινωνικές υπηρεσίες και τις Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, που ασχολήθηκαν με την οικογένεια, καθώς γνώριζαν πως η μητέρα βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, και τον τρόπο υποστήριξης που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.
Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος. Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα».