Καιρός: Το «μελτέμι του κερασιού» θα δροσίσει σήμερα τη χώρα -«Καμπανάκι» για φωτιές λόγω «Hot - Dry - Windy»

Καιρός: Το «μελτέμι του κερασιού» θα δροσίσει σήμερα τη χώρα -«Καμπανάκι» για φωτιές λόγω «Hot - Dry - Windy»

Οι τελευταίες προγνώσεις για τον καιρό προκαλούν ανησυχία για τον συνδυασμό Hot - Dry - Windy που χτυπά «καμπανάκι» για δασικές πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα παρά το «μελτέμι του κερασιού» που θα δροσίσει λίγο τη χώρα σήμερα, προ των πυλών βρίσκεται ένας νέος μίνι καύσωνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας από σήμερα έως και την Παρασκευή (21/6).

Αιτία της σημαντικής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.Advertisement

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από σήμερα Τρίτη 18 έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).
Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά)

Για την Τετάρτη (19/6)
Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.
Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο.
Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του πυρομετεωρολογικού τύπου Hot - Dry - Windy εώς και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν τις επόμενες ημέρες από την θερμή αέρια μάζα που θα έρθει από την βόρεια Αφρική, θα είναι πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Ο υδράργυρος μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται σε αρκετές περιοχές της χώρας να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς.

Κολυδάς: Χωρίς ακραίες θερμοκρασίες αλλά θα υπάρχει εμμονή της ζέστης»
Ζεστός αναμένεται να είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ, παρόλο που η θερμοκρασία θα κινηθεί υψηλά, 4-6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, τα μελτέμια θα αποτρέψουν την κατάσταση καύσωνα.Μάλιστα, στα ανατολικά αναμένεται να έχει δροσιά, ενώ ταυτόχρονα τα μελτέμια θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο βροχής σε Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη. «Χωρίς ακραίες τιμές, αλλά θα υπάρχει εμμονή της ζέστης -Τοπικά το μελτέμι θα δροσίσει τα ανατολικά.

Τι είναι το «μελτέμι του κερασιού» που έρχεται και θα απομακρύνει τις θερμές μάζες
Ο διευθυντής της ΕΜΥ έδωσε χθες κάποιες εξηγήσεις για τα μελτέμια του καλοκαιριού, τα οποία έχουν πάρει τουρκικές ονομασίες από φρούτα και σχετίζονται με την παραγωγή τους.

Αρχικά περιμένουμε από σήμερα Τρίτη το «κιράζ μελτέμ» (του κερασιού), θα ακολουθήσει το «καβούν μελτέμ» (του πεπονιού) και στο τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε το «ουζούμ μελτέμ» (του σταφυλιού).

Όσον αφορά το πρώτο, ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι θα έχει ευεργετική επίδραση στη χώρα μας, κυρίως στο Αιγαίο, καθώς θα απομακρύνει τις επιθέσεις των θερμών μαζών από την Αφρική, αλλά και από τα ανατολικά.

Γιαννόπουλος: Ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σημειώνει πως το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτήν την εβδομάδα θα είναι το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα διατηρηθούν εξασθενημένοι, κυρίως στα δυτικά η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο.

Αρναούτογλου: Πότε και πού θα δούμε 40άρια
Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει ότι το θερμόμετρο την Παρασκευή θα δείξει κατά μέσο όρο τους 38 βαθμούς, θερμοκρασία που αναμένεται να ανέβει στους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Μαρουσάκης: Έρχεται θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, μια θερμή αέρια μάζα από την βόρεια Αφρική, θα φτάσει προς τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να χωριστεί σε δύο τμήματα: από την οροσειρά της Πίνδου και δυτικότερα αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες με 37-38 βαθμούς Κελσίου κοντά στην Πέμπτη με Παρασκευή, ανατολικότερα όμως λόγω των μελτεμιών που θα επικρατήσουν θα κάνουν κάπως πιο καλή την κατάσταση με τις θερμοκρασίες να φτάσουν τους 34-36 °C .

Από σήμερα Τρίτη, αύριο Τετάρτη και έπειτα, θα ενισχυθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς με τη βοήθεια και των μελτεμιών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Τέλος, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται ζέστη κυρίως στη δυτική Ελλάδα, με την θερμοκρασία να παγιώνεται κοντά στους 34-37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού σήμερα Τρίτη (18/6)
Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα (18/6) ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός έως και το Σάββατο (22/6)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και πιθανόν κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου, στις νησιωτικές περιοχές τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη αλλαγή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 31 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νοτιοανατολικά και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ