Ηπατίτιδα σε παιδιά: Περιμένουμε σύντομα κρούσματα και στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Περιμένουμε σύντομα κρούσματα και στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί

Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών ανά τον κόσμο, που ολοένα και αυξάνονται έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στους γονείς όσο όμως και στους ειδικούς. 

Οι δεύτεροι μάλιστα κάνουν λόγο πως κάτι αντίστοιχο δεν θα αργήσει να σημάνει παρουσία και στη χώρα μας ενώ παράλληλα, οι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι παιδίατροι φροντίζουν να αναφέρουν στον ΕΟΔΥ κάθε ύποπτο περιστατικό.

Εστιάζουν ωστόσο στην έγκαιρη διάγνωση καλώντας τους γονείς να δώσουν βαρύτητα στα σημάδια της ηπατίτιδας.

«Σύντομα στην Ελλάδα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας»

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης υπογράμμισε ότι «περιμένουμε κρούσματα οξείας ηπατίτιδας και στην Ελλάδα σύντομα».

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA.

Εκείνο που έχουν παρατηρήσει οι παιδίατροι είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ευάλωτο, διότι δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια λόγω μάσκας και αντισηπτικών: «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο της καραντίνας», είπε.

Τα πρώτα σημάδια

Ανάμεσα στις πρώτες ενδείξεις που οφείλουν να «ταρακουνήσουν» τους γονείς είναι ο εμετός, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση.
Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη».
 

Στο μικροσκόπιο του ECDC

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.
«Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα», σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS