Φωτιές: Το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους - Οι διαδικασίες εξπρές για αποζημιώσεις και η επιχορήγηση 500 εκατ. ευρώ

Φωτιές: Το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους - Οι διαδικασίες εξπρές για αποζημιώσεις και η επιχορήγηση 500 εκατ. ευρώ

Με στόχο να δοθούν οι αποζημιώσεις  ταχύτατα και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο το πακέτο μέτρων για την στήριξη των πυροπλήκτων.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν εντός της ημέρας και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

  • Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις πληγείσες περιοχές.
  • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Πρόγραμμα ύψους 1,8 δις. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.
  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
  • Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο την ανασυγκρότηση των καταστρεμμένων περιοχών δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του τηλεοπτική του δήλωση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

mitsotakis apozimiwseis 1

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς «να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις άμεσα και γρήγορα σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Το επόμενο δεκαήμερο
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Πως θα γίνει η δήλωση
Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Παράλληλα, ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

mitsotakis apozimiwseis 2

Ανασυγκρότηση
Ο Κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό μήνυμά του έκανε αναφορά στο μελλοντικό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,8 δισ. Ευρώ. Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα τεθεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ