Φωτιά στην Αττική: Βραχυκύκλωμα σε καλώδια ηλεκτροδότησης στον Βαρνάβα το πιθανότερο σενάριο για την έναρξη
Featured

Φωτιά στην Αττική: Βραχυκύκλωμα σε καλώδια ηλεκτροδότησης στον Βαρνάβα το πιθανότερο σενάριο για την έναρξη

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής για αναζωπυρώσεις στην Αττική παραμένει η πυροσβεστική. Μικρές εστίες φωτιάς καταγράφηκαν το πρωί της Τετάρτης (14.08.2024) στην περιοχή Ερυθρός της Νέας Μακρής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίζουν άμεσα.

Η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο ή διάσπαρτες εστίες, ενώ η Πυροσβεστική παραμένει σε ετοιμότητα καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να σιγοκαίουν και να καπνίζουν δέντρα.

Το πρωί της Τετάρτης (14.8.2024), σύμφωνα με την ΕΡΤ, μια νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή Βρανά. Στην περιοχή επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

«Στην Αττική έχει μπει η πόλη στο δάσος, ενώ στην επαρχία έχει μπει το δάσος στις πόλεις», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. «Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, ίσως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών που έχουμε αντιμετωπίσει λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίγκας, τόσο οι δυνατοί άνεμοι όσο και η συνεχιζόμενη ανομβρία με τις υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν απώλεια ζωής και καταστροφές. Υπήρξαν παρά πολλές δυσκολίες, έντονος καπνός, ανά πασά στιγμή εγκλωβιζόμασταν στη φωτιά, δεν υπήρχε δυνατότητα ρίψεων λόγω καπνού, οι κάφτρες και τα σωματίδια που αιωρούνταν δημιουργούσαν συνεχώς νέες εστίες σημείωσε.

Φωτιά στην Αττική: Η καταγγελία για βραχυκύκλωμα σε κολώνα ρεύματος και το ενδεχόμενο εμπρησμού

Η πυρκαγιά στην Αττική άφησε πίσω της αποκαΐδια και εικόνες καταστροφής, με περίπου 100.000 στρέμματα να είναι πλέον στάχτη, σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί και μία γυναίκα να έχει «χάσει» τη ζωή της, στο στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος διερευνούν ήδη τις συνθήκες έναρξης της φωτιάς, ενώ, εξετάζουν το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα να άρχισε από δύο σημεία ταυτόχρονα (το ένα στην αρχή του χωριού και το άλλο πάνω από το γήπεδο της περιοχής), με διαφορά μόλις μερικών λεπτών, γεγονός που φυσικά παραπέμπει σε εμπρησμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Ακόμη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξετάζει και μαρτυρία ενός ηλικιωμένου, ηλικίας 76 ετών, ο οποίος αποδίδει το αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς σε βραχυκύκλωμα στύλου της ΔΕΗ

Ο άνδρας, κάτοικος του χωριού Αμάλθεια, υποστηρίζει πως η φωτιά που άρχισε στις 15:03 της Κυριακής (11/08), «ξέσπασε» δίπλα στο σπίτι του, πολύ πιθανό από βραχυκύκλωμα σε κολώνα ηλεκτροδότησης που έχει τοποθετηθεί στη γωνία της κατοικίας του.

Ο ηλικιωμένος έδωσε κατάθεση στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, με στελέχη να σπεύδουν στο σημείο, προκειμένου να ελέγξουν εάν υπάρχουν ευρήματα που να συνηγορούν ως προς τους ισχυρισμούς του. Όπως διπιστώθηκε, πάνω στον ξύλινο στύλο υπάρχει ένα καψαλισμένο σημείο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπήρξε μία φθορά σε μεταλλικό στήριγμα.

Δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα στα καλώδια και σύμφωνα με τον άνδρα, είναι πάρα πολύ πιθανό να έπεσε ένα πυρακτωμένο κομμάτι των καλωδίων στα ξερά χόρτα, προκαλώντας την «πύρινη κόλαση».

Το πιθανότερο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται ως το πιθανότερο είναι η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα καλωδίων ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Βαρνάβα.

Ακόμα η εκδοχή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ωστόσο από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους στελέχη της Πυροσβεστικής φαίνεται πως το πιθανότερο είναι η αιτία να έχει να κάνει με βραχυκύκλωμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που κατέγραψαν τα drone, όταν ξεκίνησε η εστία φωτιάς στον Βαρνάβα την Κυριακή το μεσημέρι.

Το βίντεο δείχνει το drone της Πάρνηθας να εντοπίζει την έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στις 15:02.

Στις 15:06, δηλαδή τέσσερα λεπτά μετά τον εντοπισμό της εστίας, το πρώτο ελικόπτερο φαίνεται να φτάνει στο σημείο, ενώ ένα λεπτό μετά (στις 15:07), το ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψη.

Οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στο σημείο επτά λεπτά μετά.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η ανταπόκριση από αέρος αλλά και από το έδαφος ήταν άμεση, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες σε συνδυασμό με την ξηρασία που είχε προηγηθεί και το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους έκαναν ανυπέρβλητο το πρόβλημα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ