Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι»

Έβρος: Ασυνήθιστα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – «Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι»

Ασυνήθιστα αυξημένη περιγράφεται η μεταναστευτική πίεση στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, με τις Ελληνικές Δυνάμεις να παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Το τραγικά χαμηλό επίπεδο της στάθμης των νερών του ποταμού, δημιουργεί νέους «χώρους δράσης» με τους διακινητές να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία ώστε να περάσουν πολλές μικρές ομάδες μεταναστών στην πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του ThessToday.gr το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς, τη στιγμή που πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 200-300 αποτροπές μεταναστών που αποπειρώνται να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα συνδέεται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και έχουν ως συνέπεια την πτώση της στάθμης στον ποταμό Έβρο.

Ο διασυνοριακός ποταμός παρόλο που είναι ακόμη άνοιξη, παρουσιάζει σε πολλά σημεία χαμηλή στάθμη, που «αγγίζει» μόλις τα 50 εκατοστά, ενώ σε ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι 2 με 2,5 μέτρα.

«Αν και διανύουμε τον Μάιο η εικόνα του ποταμού θυμίζει καλοκαίρι, κι αυτό διευκολύνει το έργο των διακινητών που χρησιμοποιούν περισσότερες βάρκες, στις οποίες στοιβάζονται πολλές μικρές ομάδες μεταναστών. Τη στιγμή που έφτιαξε ο καιρός, βρεθήκαμε σε απόλυτη ετοιμότητα. Πλέον δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περάσματα, αλλά χρησιμοποιούν όλη την οριογραμμή του ποταμού Έβρου, κι για αυτό τον λόγο δεν περισσεύει κανείς μας. Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Τεράστια μάχη με τα κυκλώματα διακινητών

Οι συλλήψεις των διακινητών αποτελούν ένα συνεχές φαινόμενο για τις Ελληνικές Δυνάμεις, φτάνοντας ακόμη και τις 10-15 την εβδομάδα, ενώ οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ανησυχία καθώς αναμένεται οι μεταναστευτικές ροές να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε «κενό» σημείο για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, επιλέγοντας να ξεκινήσουν από μικρά χωριά, καταλήγοντας σε οποιοδήποτε σημείο του ποταμού. Πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω από το 50% εξ’ αυτών προέρχονται από την Συρία, ενώ λιγότεροι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Δίνουμε μία τεράστια μάχη με τα κυκλώματα. Πολλές φορές είναι ακραία αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ανθρώπινα δράματα, αφού οι διακινητές παίζουν με τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας πολύ συχνά, με την λογική ότι πάντα θα βρουν το “κάτι παραπάνω”. Ανοίγουν νέα μέτωπα, βρίσκουν νέα περάσματα, κι εμείς χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα μέσα αλλά και άτομα ώστε να φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σοβαρότητα και απόλυτο επαγγελματισμό» τονίζει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS