Ευρωεκλογές 2024: Το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης & ποιοι ζητούν αύξηση - Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Ευρωεκλογές 2024: Το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης & ποιοι ζητούν αύξηση - Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Στα 200 ευρώ ανέρχεται η ειδική εκλογική αποζημίωση για τους αστυνομικούς οι οποίοι θα εργαστούν χωρίς κώλυμα από την 8 Μαΐου 2024 έως και την 9 Ιουνίου 2024, ημέρα διεξαγωγής των Eυρωεκλογών 2024.

Για την ημερομηνία πίστωσης του ποσού αναμένεται διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Διευκρινίζεται ότι η ειδική εκλογική αποζημίωση απαλλάσσεται από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος.

Αύξηση της αποζημίωσης για τις ευρωεκλογές ζητούν οι δικηγόροι

Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ζητούν οι δικηγόροι από την πλευρά τους, λόγω της αύξησης των δαπανών για τις μετακινήσεις, αλλά και επειδή οι εκλογές περιλαμβάνουν για όλη την επικράτεια την καταμέτρηση 4 σταυρών για κάθε κόμμα.

Συγκριμένα οι δικηγόροι θέτουν ζήτημα αύξησης των 120 ευρώ, που ήταν το ποσό στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, να οριστεί ίδιος αριθμός δικηγόρων και ασκουμένων ως δικαστικών αντιπροσώπων (όσοι και πέρυσι) και να μη μειωθούν τα εκλογικά τμήματα. Η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων πάντως έγινε χθες από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τις Ευρωεκλογές 2024

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

1) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

3) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

1) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

2) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

3) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

4) Σε όσους μετακινηθούν προς και από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ