Έρχονται νέα μέτρα και τοπικά lockdown σε Δήμους της Αττικής - Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων

Έρχονται νέα μέτρα και τοπικά lockdown σε Δήμους της Αττικής - Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές η έξαρση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική αλλά και η αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί αύξηση 70% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36.

Την ίδια στιγμή, στο «μάτι» της πανδημίας παραμένει η Αττική, η οποία σχεδόν σε καθημερινή βάση μετράει σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, ωστόσο «πονοκέφαλο» προκαλούν και οι συρροές σε Πέλλα και Πιερία.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κοροναϊού, με παραπάνω από τα μισά να καταγράφονται στην Αττική (120). Οι θάνατοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 305, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει τους 54.

Αυτός είναι και λόγος που η καθολική χρήση μάσκας ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να ξεκαθαρίζουν πως ακόμα δεν έχει έρθει έρθει η στιγμή για την επιβολή του εν λόγω μέτρου.

Αναφερόμενος στην καθολική χρήση μάσκας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε –μιλώντας στο MEGA– ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι δήμοι της Αττικής που είναι στο «κόκκινο»

Την ίδια ώρα η περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ειδικότερα οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς.

Όσον αφορά τα νότια προάστια, υπάρχει μια αισθητή υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες που είχαν υψηλό επιδημικό φορτίο, γεγονός που οφείλεται στην άμεση παρέμβαση των δήμων.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα των βορείων προαστίων, τα κρούσματα εκεί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πέτσας: Έρχεται κατάλογος με μέτρα για την Αττική

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο νέο μέτρο χρειαστεί τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην πανδημία καθώς όπως τόνισε οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Το πιστοποιεί η έκρηξη των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Γαλλίας λέγοντας από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30910 άνθρωποι, καθώς και το παράδειγμα του Ισραήλ όπου προχωράει σε νέο lockdown.

Κικίλιας: Έτοιμοι για τοπικά lockdown στην Αττική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν οριζόντια μέτρα για τον περιορισμό της διασπορά του ιού σε δήμους της Αττικής, είχε αφήσει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», είπε σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας στο Open ο κ. Κικίλιας.

Σχολεία: Διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το «είδος» κρούσματος

Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην περίπτωση που έχουμε κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού, είπε πως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική «ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα».

Μιλώντας για τα κριτήρια του testing και τα rapid tests ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ και εξήγησε: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από τη Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS