Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας -Οι 10 αλλαγές που περιλαμβάνει

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας -Οι 10 αλλαγές που περιλαμβάνει

Σταδιακά θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις που εισάγει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όλο αυτό το διάστημα η εν λόγω διάταξη αποτελούσε «σημαία» του νομοσχεδίου, αφού όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από το επιτελείο του υπουργείου «επιτρέπει την καταγραφή με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο τις ώρες εργασίας όλων των μισθωτών».

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, το ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) που θα αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν την αρχή.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο - υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.

Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του.

Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις. Αποτελεί πρωτοποριακό εργαλείο ελέγχου και πάταξης της αδήλωτης, υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Ο λόγος είναι ότι τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας πριν μπουν σε μια εγκατάσταση θα γνωρίζουν πόσους και ποιους εργαζόμενους πρέπει να βρουν εκεί. Έτσι, ακόμη και αν υπό την πίεση του εργοδότη ένας εργαζόμενος δεν δηλώσει την παρουσία του στο χώρο δουλειάς ή δηλώσει ότι έχει σχολάσει, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται, ο έλεγχος θα είναι άμεσος, αυτόματος και διαφανής.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα θα συμπληρώνεται αυτόματα η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και καταργείται το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών. Δηλαδή μειώνεται η γραφειοκρατία και το διοικητικό βάρος. Όπως προαναφέρθηκε, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ήδη σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας και θα επεκταθεί με βάση χρονοδιάγραμμα στις μεσαίες και μικρές. Η υλοποίηση των σχετικών υποδομών έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κυρώσεις για τους παραβάτες -Ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας

Επίσης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας (τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή που διαδέχεται το ΣΕΠΕ) για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων.

Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Οι 10 σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δέκα σημαντικότερες αλλαγές, που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:

  1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
  2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
  3. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.
  4. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
  5. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
  6. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
  7. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
  8. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
  9. Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
  10. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS