Φωτιές: Ερχεται ρωσική βοήθεια -Το «ιπτάμενο τάνκερ» Ilyushin Il-76 και τα ελικόπερα Mil Mi-8 θα συνδράμουν το Beriev [video]

Φωτιές: Ερχεται ρωσική βοήθεια -Το «ιπτάμενο τάνκερ» Ilyushin Il-76 και τα ελικόπερα Mil Mi-8 θα συνδράμουν το Beriev [video]

Το συντομότερο δυνατόν θα φτάσουν στη χώρα μας οι ενισχύσεις από τη Ρωσία για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε Εύβοια και Πελοπόννησο.

Ως γνωστόν, το Κρεμλίνο, μέσω του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχθηκε το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να στείλει ενισχύσεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το ποια θα είναι αυτά, οριστικοποιήθηκαν μετά από συνομιλία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ, για την παροχή επιπλέον βοήθειας από πλευράς Ρωσίας σε αεροπορικά μέσα.

Οπως έγινε γνωστό, θα σταλούν άμεσα δύο αεροσκάφη Ilyushin Il-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.

Ilyushin Il-76: Ο «αφανής ήρωας» των μεταφορών

Τα Ilyushin Il-76 σε παρέλαση στη Μόσχα / Φωτογραφία: AP Photos

Τα Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερού. Πρόκειται για τετρακινητήριο τζετ εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Η Ilyushin είναι ρωσική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών. Ιδρύθηκε από τον Σεργκέι Ιλιούσιν και άρχισε τις δραστηριότητές της τον Ιανουάριο του 1933 με εντολή του λαϊκού επιτρόπου Βαριάς Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ και του Κυρίως Τμήματος Αεροπορικής Βιομηχανίας της Σοβιετικής Ενωσης.

Η εταιρεία ίδρυσε την Aviation Industries Ilyushin ως θυγατρική εταιρεία το 1992, με σκοπό την εξυπηρέτηση πελατών ανά τον κόσμο και όχι μόνο για τις ανάγκες της Ρωσίας -πλέον, μετά την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος. Η Ilyushin σχεδίασε πολλά μοντέλα αεροσκαφών με διάφορους ρόλους στο πέρασμα των χρόνων, με ένα από αυτά να είναι το Ilyushin Il-76, το οποίο θα «συστηθεί» στο ελληνικό κοινό.

Το Ilyushin Il-76 χρησιμοποιείται και από την Κίνα / Φωτογραφία: AP Photos
Τα Ilyushin Il-76 χρησιμοποιούνται ευρέως στη μεταφορά φορτίων, με τη σοβιετική τεχνολογία που έχουν ως «κληρονομιά» να θεωρείται άκρως αξιόπιστη από πολλές χώρες, καθώς έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας.

Αν και το Antonov An-225 τραβά επάνω του τα βλέμματα ως το μεγαλύτερο αεροσκάφος μεταφορών, το Ilyushin IL-76 αποτελεί ουσιαστικά τον «αφανή ήρωα» της εφοδιαστικής, όντας δημοφιλές σε χώρες όπως η Ρωσία (φυσικά), πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ βρίσκονται και στον στόλο της Κίνας. Η δυνατότητά τους να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες νερού τα καθιστά χρήσιμα και στην πυρόσβεση.

Το Il-76P είναι εξοπλισμένο με ένα εύκολα αφαιρούμενο σύστημα, που αποτελείται από δύο δεξαμενές VAP-2 και μπορεί με ευκολία να μετατραπεί σε «βομβαρδιστικό» νερού. Το φορτίο του μπορεί να αδειάσει σε 4 δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα, ενώ η πλήρωση του συστήματος με νερό κυμαίνεται μεταξύ 10-12 λεπτών.



Mil Mi-8: Μια δημοφιλής επιλογή στις μεταφορές

Το Mil Mi-8 είναι ένα μεσαίου μεγέθους δικινητήριο ελικόπτερο, αρχικά σχεδιασμένο από τη Σοβιετική Ένωση, το οποίο συνεχίζει να παράγει η Ρωσία. Εκτός από τον πιο συνηθισμένο ρόλο του, ως ελικόπτερο μεταφοράς, χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Μαζί με το πιο ισχυρό Mil Mi-17, το Mil Mi-8 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών ελικοπτέρων στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2015, όταν τα δύο ελικόπτερα ήρθαν σε «γάμο», είναι το τρίτο πιο συνηθισμένο επιχειρησιακό στρατιωτικό ελικόπτερο στον πλανήτη. Μάλιστα, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και από τον πιο ισχυρό αντίπαλο της Ρωσίας, τις ΗΠΑ, στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν.

Τα δύο επιπλέον ρωσικά πτητικά μέσα θα ενισχύσουν τη δύναμη πυρόσβεσης, συνδράμοντας το θηριώδες Beriev Be-200, το οποίο ήδη επιχειρεί στη χώρα μας -καθώς έχει μισθωθεί από την Πολιτική Προστασία για φέτος στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου- σε όλα τα πύρινα μέτωπα (Αττική, Εύβοια, Ηλεία) με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους Beriev Be-200

Το ρωσικό Beriev Be-200 είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές, ενώ είναι ικανό να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα. Οι δεξαμενές βρίσκονται κάτω από το δάπεδο της συμπιεζόμενης καμπίνας, αφήνοντας έτσι κενό τον χώρο της για τη μεταφορά πυροσβεστών και λοιπού υλικού. Εκτός από νερό, είναι ικανό να πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό. Μπορεί να μεταφέρει έως 64 άτομα.

Προωθείται από δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής, τύπου D-436TP, με μέγιστη ώση 15.000 kg. Επίσης, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροπαραγωγό στοιχείο (APU) τύπου TA12-60. Για καλύτερο έλεγχο των κινητήρων υπάρχει και ψηφιακό σύστημα ελέγχου (FADEC).

Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 32,05 m.
Εκπέτασμα πτερύγων: 32,78 m.
Μέγιστο απογείωσης: 43.000 kg
Μέγιστη ταχύτητα: 710 km/h

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ