Άρση μέτρων: Καταργούνται τα πιστοποιητικά και οι μάσκες - Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι

Άρση μέτρων: Καταργούνται τα πιστοποιητικά και οι μάσκες - Πώς θα κάνουμε καλοκαίρι

Η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός, καθώς ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό, η άρση των μέτρων ξεκινά από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου, όπως είχε προαναγγελθεί.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανεξέταση των μέτρων με βάση την εικόνα της πανδημίας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε συζητήσει το θέμα του Οδικού χάρτη στις προηγούμενες συνεδριάσεις της τον Απρίλιο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε καταλήξει σε εισήγηση ως προς το σύνολο των μέτρων ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους.

Από τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα φαίνεται ότι η άρση των μέτρων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που ακολουθούσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, τα μέλη της Επιτροπής είχαν εισηγηθεί η αναστολή της επίδειξης τους να αρχίσει από την Πρωτομαγιά και να αφορά τους εξωτερικούς χώρους, πχ της εστίασης και έπειτα σταδιακά να επεκταθεί η αναστολή τους και στους εσωτερικούς χώρους, το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς αίρεται από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου.

«Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ακόμα, από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self– test

Η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους ανεξάρτητα από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τους επόμενους μήνες ήταν η «κόκκινη γραμμή» των μελών της Επιτροπής.

Ωστόσο, η απόφαση που ελήφθη και ανακοινώθηκε είναι κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου, με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφασεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώςεις, από την 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1ηΜαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS