Volvo EX30 ... Evolution [test]

Volvo EX30 ... Evolution [test]

Όταν το μακρινό 1959 Volvo παρουσίασε για πρώτη φορά τις ζώνες ασφαλείας τριών σημείων, ανοίγοντας πρώτη το δρόμο για την ασφάλεια των επιβατών, συνέχισε τα επόμενα χρόνια με αρκετές  ακόμη σημαντικές καινοτομίες στην παθητική ασφάλεια και αργότερα, το 1991 καθιέρωσε πρώτη τους πλευρικούς αερόσακους, κατέστησε άρρηκτα το όνομά της με την ασφάλεια.

Έτσι με την πρόσφατη εμφάνιση του EX30, ήρθε να κάνει πάλι την διαφορά με ένα αμιγώς ηλεκτρικό κόμπακτ SUV, που προκαλεί τον ανταγωνισμό από κάθε άποψη.

ΜΙΚΡΟ SUV

Ουσιαστικά η εταιρεία  παρουσίασε  επίσημα το  ΕΧ 30, σαν μικρό SUV που ενσωματώνει τις τελευταίες μεγάλες καινοτομίες της  και το οποίο σχεδιάστηκε, όπως τονίζει, για να είναι τόσο ασφαλές όσο θα περίμεναν οι αγοραστές από  ένα Volvo.

312621 The fully electric Volvo EX30 small SUV takes city safety to a new level

ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Σχεδιάστηκε επίσης , όπως τονίζεται για να έχει το μικρότερο αποτύπωμα CO2 από κάθε άλλο Volvo έως σήμερα και για να κάνει τις ζωές των ανθρώπων πιο ασφαλείς, πιο εύκολες και πιο απολαυστικές, μέσω εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και του σκανδιναβικού design.

PREMIUM SUV

Το EX30 παρουσιάστηκε  επίσημα παγκοσμίως, στο Μιλάνο αποτελώντας πρώτο  μικρό premium SUV και είχε σκοπό να αυξήσει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη σειρά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων  Volvo, σε τέσσερα μοντέλα, σε μια  αγορά που κινείται με ραγδαίους ρυθμούς προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό και ειδικότερα  σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία , όπως αυτή των μικρών Premium SUV.

ΠΡΟΣΙΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΤΙΜΗ

Επιπλέον, η ελκυστική τιμολογιακή πολιτική του EX30 – που ξεκινά από τα 28.172 ευρώ με επιδότηση και όφελος απόσυρσης, σημαίνει ότι μπορείς να αποκτήσεις εύκολα ένα premium αμιγώς ηλεκτρικό SUV και μάλιστα Volvo.

Όπως τονίσθηκε από κορυφαίους υπεύθυνους του εργοστασίου στην επίσημη παρουσίαση του, το EX30 είναι μικρό αλλά πλήρως εντυπωσιακό   και ξεχωριστό, προσφέροντας όλα όσα αναζητά κανείς  από ένα Volvo, αλλά σε μικρότερη συσκευασία. Όπως κάθε Volvo, το EX30  είναι ασφαλές και σχεδιασμένο γύρω από τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

312911 EX30 design UX teaser 3

ΜΑΚΡΥ ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ

Το EX30 ενσωματώνει όλες τις σχεδιαστικές αξίες της εταιρείας σε πιο μικρό μέγεθος. Το μακρύ μεταξόνιο, οι μεγάλοι τροχοί και οι ισομήκεις πρόβολοι προσδίδουν κομψότητα και ισορροπία στην εξωτερική εμφάνιση που είναι ξεκάθαρα ηλεκτρική, με  κλειστή μάσκα και προβολείς με ψηφιακή απεικόνιση του χαρακτηριστικού Σφυριού του Θορ. Πέντε ζωηρά εξωτερικά χρώματα, από το σύγχρονο Cloud Blue έως το λαμπερό και εκφραστικό Moss Yellow – το οποίο αντλεί έμπνευση από τις λειχήνες που αναπτύσσονται πάνω στους βράχους της σουηδικής δυτικής ακτής - προσδίδουν στο αυτοκίνητο χαρακτήρα και προσωπικότητα.

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ουσιαστικά δεν υφίσταται απλώς «μία μπαταρία» αναφορικά με τα συστήματα κίνησης. Μπορείς να επιλέξεις  την τεχνολογία μπαταρίας δεδομένου ότι το EX30 προσφέρεται με τρεις επιλογές στα συστήματα κίνησης και δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών, που του εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην συγκεκριμένη κατηγορία.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ LEP

Εάν περνάς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου  στην πόλη ή διανύεις κυρίως σύντομες αποστάσεις ανάμεσα σε δύο φορτίσεις, υπάρχει η  επιλογή του  ηλεκτροκινητήρα με μπαταρία LFP 51 kWh. Η μπαταρία LFP για την έκδοση με στάνταρ αυτονομία χρησιμοποιεί τεχνολογία φωσφορικού σιδήρου λιθίου, είναι περισσότερο αποδοτική συγκριτικά από πλευράς κόστους και απαιτεί λιγότερους πόρους για την παραγωγή της, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή εφόσον δεν χρειάζεσαι τη μέγιστη αυτονομία.

312912 EX30 design UX teaser 2

ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΝΜC

Αν προτιμάς  την μεγαλύτερη αυτονομία, η έκδοση Single Motor Extended Range του EX30, με μπαταρία NMC 69 kWh, για μεγαλύτερη αυτονομία, είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Η μπαταρία NMC χρησιμοποιεί λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο και παράγει την ενέργειά της πιο αποδοτικά σε σχέση με την μπαταρία LFP. Η συγκεκριμένη αυτή έκδοση του EX30 με έναν κινητήρα παρέχει μικτή αυτονομία έως και 480 km ανάμεσα σε δύο φορτίσεις, η οποία δεν απέχει πολύ από τις μετρήσεις μας  που έδειξαν  440 χλμ, και στην κίνηση της πόλης, θεωρητική αυτονομία 660 χλμ που και πάλι δεν απέχει πολύ από τις μετρήσεις μας,  με μια καλή μέση κατανάλωση γύρω στα 17 kWh.

ΔΥΟ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Εάν κυνηγάς τις επιδόσεις, επιλέγεις την έκδοση Twin Motor Performance, στην οποία συνδυάζεται  η μπαταρία NMC με έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα. Η συγκεκριμένη κορυφαία, AWD εκδοχή του EX30, αποδίδει( 315 kW) 428 ίππους και ροπή 543 Nm, προσφέροντας επιτάχυνση για τα 0-100 km/h σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα, όντας, με όρους επιτάχυνσης,  το πιο γρήγορο Volvo που παρουσιάστηκε ποτέ!

312913 EX30 design UX teaser 1

ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

Η φόρτιση είναι ακόμη ένα πράγμα στο οποίο το EX30 ξεχωρίζει αμέσως.

Η έκδοση Twin Motor, έχει ικανότητα φόρτισης έως και 153 kW. Η αντίστοιχη τιμή για την έκδοση με τη στάνταρ αυτονομία, είναι 134 kW. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φορτίζεις  την μπαταρία από το 10% έως το 80% σε κάτι περισσότερο από 25 λεπτά. Μέσω της κεντρικής οθόνης του αυτοκινήτου και της σχετικής εφαρμογής, μπορείς να ορίσεις την ένταση του ρεύματος, το μέγιστο επίπεδο φόρτισης και την ώρα που θέλετε να ξεκινήσει η φόρτιση.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ

Για  καλύτερη  οδική συμπεριφορά ,  το πλαίσιο SEA της  Geely, το οποίο χρησιμοποιεί το  EX30, έχει ρυθμιστεί και δοκιμαστεί  έτσι ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα οι compact διαστάσεις του αυτοκινήτου. Το χαμηλό κέντρο βάρους, καθώς και το σχετικά χαμηλό και ισομερώς κατανεμημένο συνολικό βάρος προσφέρουν αυξημένη ευκολία οδήγησης και ευελιξία στην πόλη, όπως και στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης  στους ανοικτούς δρόμους.

Η συνολική οδηγική συμπεριφορά και αίσθηση του αυτοκινήτου στο δρόμο είναι πολύ καλή από κάθε άποψη, οι 20αρες ζάντες με τα πολύ φαρδιά του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, και  χαμηλά ελαστικά ελέγχουν καλά την μεταφορά των 272 ίππων στην άσφαλτο και η επιτάχυνση των 5.7 δευτερόλεπτων  για τα 0-100 χλμ /ώρα, προκαλεί  τον ανταγωνισμό, με την ελεγχόμενη τελική ταχύτητα να τερματίζει στα 180 χλμ /ώρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Όπως τονίζει το εργοστάσιο, το EX30 είναι σχεδιασμένο για να έχει το πιο χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο Volvo μέχρι σήμερα και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση των στόχων  που έχει ανακοινώσει ως προς τη βιωσιμότητα.

 Μέσω μείωσης των εκπομπών σε όλο το εύρος της παραγωγής και του κύκλου ζωής, αλλά και της μελετημένης χρήσης υλικών μέσα και έξω, κατέστη δυνατό να ελαττωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα για 200.000 km οδήγησης, σε κάτω από 30 τόνους.

313292 Volvo EX30 exterior

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΡΤΑΣ

Σκοπός της εταιρείας ήταν, το EX30  να συμβάλλει στην προστασία τόσο των επιβατών όσο και των άλλων που κινούνται σε πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, ο στάνταρ εξοπλισμός του περιλαμβάνει μία ειδική λειτουργία ασφαλείας εντοπισμού για δίκυκλα, η οποία βοηθά στην πρόληψη των αποκαλούμενων «ατυχημάτων πόρτας» (dooring accidents), προειδοποιώντας σας όταν πρόκειται να ανοίξεις την πόρτα  μπροστά από έναν ποδηλάτη, οδηγό σκούτερ ή δρομέα.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΑΝΤΑΡ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Παραδοσιακά έχουν εφαρμοστεί τα πλέον υψηλά στάνταρ ασφαλείας μας στο νέο μικρό SUV της εταιρείας. . Περιλαμβάνονται συστήματα συγκράτησης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και κορυφαία δομική σχεδίαση αμαξώματος, που πληρεί τα φιλόδοξα εσωτερικά προ απαιτούμενά της φίρμας, για την συνολική ασφάλεια του οχήματος, τα οποία σχεδιάστηκαν σε διάφορα σενάρια σε πραγματικές συνθήκες.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ DESIGN

Σκοπός των σχεδιαστών ήταν όπως τονίζουν, το EX30 να κάνει τη ζωή μέσα στο αυτοκίνητο πιο εύκολη, πιο ήρεμη και πιο απολαυστική, μέσω τεχνολογίας αιχμής και μελετημένου σκανδιναβικού εσωτερικού design. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ τεσσάρων ξεχωριστών εσωτερικών  στο σαλόνι, κάθε ένα εκ των οποίων διαθέτει τη δική του εμφάνιση, ενώ υπάρχουν έξυπνες επιλογές αποθήκευσης σε όλη την καμπίνα. Από την άλλη η εκμετάλλευση χώρων με δεδομένα, τις κόμπακτ διαστάσεις αλλά και το μακρύ μεταξόνιο του αμαξώματος, επιτρέπουν την άνετη μεταφορά τεσσάρων ή ακόμη και πέντε επιβατών και την ύπαρξη ενός χώρου αποσκευών 318 λίτρων που αυξάνεται ως τα 904 λίτρα ανάλογα με τη θέση της πλάτης πίσω.

ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΟΘΟΝΗ

Η ανυπαρξία κλασσικού ταμπλό και η ύπαρξη μιας μόνο μεγάλης κεντρικής οθόνης, που απαιτεί φυσικά την κατάλληλη σχετική εξοικείωση από τον οδηγό με ενσωματωμένες όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες Google και την πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος infotainment, αποτελούν στο σύνολό τους σήμα κατατεθέν του νέου αυθεντικού design της Volvo.

313301 Volvo EX30 exterior

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Αυτό που θα αντικρύσει κανείς μπαίνοντας στο ΕΧ30 είναι οι λιγοστοί φυσικοί διακόπτες και θα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι όλα σχεδόν ρυθμίζονται από την οθόνη. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε σχεδόν όλα, από τη ρύθμιση των καθρεπτών, όπου κλικάρεις το εικονίδιο με το αυτοκίνητο, συνέχεια εμφανίζεται στην οθόνη η επιλογή δεξιός ή αριστερός καθρέφτης και στην συνέχεια μέσω των διακοπών στο τιμόνι, κάτι που στο υπενθυμίζει και η οθόνη γίνεται η σχετική ρύθμιση. Δύσκολο βέβαια ακούγεται αλλά δεν είναι. Επίσης από την οθόνη ανοίγει και το κεντρικό ντουλαπάκι. Με λίγο χρόνο εξοικείωσης όλα γίνονται εύκολα τελικά.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Το  EX30 είναι το πρώτο  αυτοκίνητο της εταιρείας που περιλαμβάνει μια νέα γενιά του δημοφιλούς Park Pilot Assist. Μπορεί να χειριστεί χώρους στάθμευσης κάθε τύπου, σε παράλληλη, καμπυλωτή, κάθετη και διαγώνια («ψαροκόκαλο») διάταξη, καθιστώντας πανεύκολη τη στάθμευση σε περιορισμένους χώρους.

Το νέο Park Pilot Assist θα αναγνωρίσει κάθε διαθέσιμο σημείο στάθμευσης γύρω από το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, μόλις επιλέξεις αυτό που θέλεις μέσω του τρισδιάστατου περιβάλλοντος χρήστη, η λειτουργία θα αναλάβει τον έλεγχο του δεξιού πεντάλ, του φρένου και του τιμονιού και ενώ εσύ επιτηρείς τη διαδικασία στάθμευσης, η οθόνη δείχνει την απόσταση από αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, τοίχους και στύλους, στο μετρικό ή το αγγλικό σύστημα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Όπως με κάθε μοντέλο Volvo, έτσι και στο EX30 η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τεχνολογικούς εταίρους όπως η Google, η Apple και η Qualcomm, προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Συνεργάστηκε επίσης με το ECARX, μέσω της κοινοπραξίας HaleyTek που εξελίσσει λογισμικά, προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή πλατφόρμα infotainment στον οδηγό.

ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το  EX30  διατίθεται  με τεχνολογία ψηφιακού κλειδιού, ώστε να είναι πρακτικό , αλλά και εύκολο να μοιραστείς το αυτοκίνητο με άλλους.

Επίσης, βασισμένη στα προηγμένα πρότυπα του κλάδου, UWB και CCC, η νέα προηγμένη τεχνολογία  είναι συμβατή με μία ευρεία σειρά από τηλέφωνα, διαφόρων εταιρειών και μοντέλων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μια  ειδική εφαρμογή του αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες , από τη φόρτιση έως την εύρεση του αυτοκινήτου σε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης, το κλείδωμα και τη θέρμανσή του σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Το EX30 είναι επίσης έτοιμο για τη λήψη ασύρματων (over the air) ενημερώσεων λογισμικού που  το καθιστούν καλύτερο με την πάροδο του χρόνου.

313342 Volvo EX30 interior

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΦΩΤΙΣΜΟΙ

Το  EX30 προσφέρει επίσης δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά θέματα ατμοσφαιρικού φωτισμού. Κάθε ένα αντλεί έμπνευση από ένα διαφορετικό σκανδιναβικό τοπίο και μεταβάλλει απαλά το χρώμα, προσδίδοντας μία αίσθηση ηρεμίας στο εσωτερικό.

Μπορεί να προτιμήσεις το ζεστό φως του ηλίου φιλτραρισμένο από τα φύλλα ενός σκανδιναβικού δάσους, ένα ηλιοβασίλεμα στη δυτική ακτή της Σουηδίας, το διάσημο Βόρειο Σέλας, τους χρυσαφένιους ουρανούς του σουηδικού καλοκαιριού ή τη λαμπερή ατμόσφαιρα της πόλης στη δύση του ηλίου. Σε κάθε περίπτωση, το εσωτερικό του EX30 θα πλημμυρίσει με τα χρώματα της επιλογής σου. Για ακόμη μεγαλύτερη ταύτιση με τη διάθεσή σου, μπορείς να συνδυάσεις κάθε θέμα φωτισμού με μία ηχητική ατμόσφαιρα.

ΚΑΙ CROSS COUNTRY

Όπως τονίσθηκε στην επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου, το EX30 σχεδιάζεται και σε έκδοση Cross Country. Οι παραγγελίες για αυτή την ειδική έκδοση του μικρού ηλεκτρικού SUV, θα ανοίξουν αργότερα , ενώ η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει σχετικά σύντομα. .

Το Volvo EX30 Cross Country θα βασίζεται, όπως αναφέρθηκε, στην εταιρική παράδοση των  εκδόσεων Cross Country,  για εκείνους που  αναζητούν περισσότερες δυνατότητες για περιπέτεια από το αυτοκίνητό τους. Θα διατίθεται με μία σειρά αποκλειστικών χαρακτηριστικών, όπως η μεγαλύτερη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, οι μαύρες ζάντες 19 ιντσών και, προαιρετικά, οι ζάντες 18 ιντσών με ειδικά λάστιχα.

Ακόμη το EX30 Cross Country , θα ξεχωρίζει από τις ποδιές προστασίας εμπρός, πίσω και στις πλευρές του, τα ειδικά μαύρα τμήματα στον εμπρός προφυλακτήρα και την πόρτα του χώρου αποσκευών, καθώς και το λογότυπο Cross Country - με τη μικρή σουηδική σημαία στο καπό, ως κερασάκι στην τούρτα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προσφέροντας καταιγιστικές επιδόσεις ήδη από τη βασική έκδοση των 272 ίππων 5.7 δευτερόλεπτων για τα 0-100 χλμ /ωρ και εκπληκτικές τιμές 3.9 δευτερόλεπτων στην πανίσχυρη έκδοση των 428 ίππων, στοχεύει κατευθείαν ακόμη και στα επίπεδα των Tesla performance, αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο της.

Τιμά βέβαια το παρελθόν όσον αφορά την παθητική και ενεργητική ασφάλεια, αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Προχωρά βήματα παραπέρα όπως και οι άνθρωποι και εξελίσσεται ραγδαία όπως η τεχνολογία, η οποία εν προκειμένω κάνει και την διαφορά δίνοντας το πλεονέκτημα στο ΕΧ30 να προηγείται στην κατηγορία του.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ