Ford Focus ST-Line ... Ανόθευτο [test]

Ford Focus ST-Line ... Ανόθευτο [test]

Ένα όνομα, μια ολόκληρη ιστορία. Από τον καιρό που εμφανίσθηκε, το 1998, πάντα εστίαζε(ίσως δεν είναι τυχαίο και το όνομα του) στην οδηγική απόλαυση, την ευχαρίστηση και το χαμόγελο του οδηγού.

Οι περισσότεροι από εμάς το θαυμάσαμε στο WRC στο Ράλλυ Ακρόπολις, τον δικό μας αγώνα, να παλεύει με τους αιώνιους αντιπάλους του, Impreza και Evo.

Στις εκθέσεις της Ford το υποδεθήκαμε σαν ST , σαν  RS με το πεντακύλινδρο κινητήρα με έως και 350 άλογα, σαν RS 500 στην δεύτερη γενιά του και σαν τετρακίνητο για πρώτη φορά με 317 άλογα στην επόμενη γενιά.

2021 FORD FOCUS ST LINE 01

Πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να γράψουμε για το Focus, όμως τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά  στους υποψήφιους αγοραστές του που το κατατάσσουν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους.

Σε κάθε αλλαγή γενιάς η πρώτη ερώτηση πού δεχόμαστε είναι :πως πάει στο δρόμο και πάντα η απάντηση που είναι ίδια :παραμένει ανόθευτο.

Και σε αυτή την γενιά που πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2018 με ένα πρόσφατο lifting το 2022, η γνωστή συνταγή της FORD δεν άλλαξε. Παραμένει ενα από τα ελάχιστα οικογενειακά οχήματα που εκτός από την εμφάνιση, τις επιδόσεις, την ποιότητα και τον εξοπλισμό που προσφέρει, είναι σε θέση να δώσει κάτι το ξεχωριστό: ένα χαμόγελο στον οδηγό όταν καταλαβαίνει ότι οι κλίσεις του αμαξώματος είναι ελάχιστες και ότι το τιμόνι-ξυράφι λες και διαβάζει το δρόμο μέσω μιας αόρατης κλωστής, που στην περίπτωση του ST-Line αποδεικνύεται μοναδική

ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Να αρχίσουμε όμως με τον εξοπλισμό, δεδομένου ότι το νέο Focus ST-Line ξεχωρίζει ευθύς εξ αρχής στην κατηγορία του για τον ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό του, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

  • Ζάντες ελαφρού κράματος 17"
  • Προβολείς τεχνολογίας πλήρως LED με ενσωματωμένους προβολείς ομίχλης & πίσω φώτα LED
  • Λειτουργικό σύστημα SYNC 4 με οθόνη αφής 13.2" με δυνατότητα ασύρματων ενημερώσεων. Συνδεδεμένη πλοήγηση, ενσωματωμένο Modem, ψηφιακό ραδιόφωνο και ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay & Android Auto
  • Αυτόματους προβολείς και  αυτόματους υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής  Φωτοχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη
  • Σύστημα με πιεστικό μπουτόν  εκκίνησης/διακοπής του κινητήρα Ford Power
  • Αυτόματο διζωνικό ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού
  • Κιτ εξωτερικής διαμόρφωσης ST-Line με ξεχωριστή πρόσθια  μάσκα, διαφορετικό εμπρός και πίσω προφυλακτήρα και χαρακτηριστικό λογότυπο ST-Line στα εμπρός φτερά
  • Σπορ ανάρτηση
  • Δύο χρωμιωμένες απολήξεις εξάτμισης, πίσω αεροτομή στο χρώμα του αμαξώματος
  • Δερμάτινο σπορ τιμόνι κοφτό 'flat bottom' και λαβή μοχλού ταχυτήτων με κόκκινη ραφή
  • Μαύρη επένδυση οροφής
  • Πρόσθια σπορ καθίσματα σχήματος V (Sport) με υπερυψωμένα πλαϊνά
  • Cruise control
  • Κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες απόστασης στάθμευσης εμπρός & πίσω
  • Ηλεκτρονικό χειρόφρενο στάθμευσης
  • Έγχρωμη οθόνη πίνακα οργάνων 4,2"
  • Αυτόνομο σύστημα προειδοποίησης και φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών
  • Προειδοποίηση & Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας
  • ABS, ESC (Electronic Stability Control)

2021 FORD FOCUS ACTIVE INTERIOR SYNC4 9

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

Αναμφισβήτητα το νέο Focus, εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, συγκεντρώνοντας  στοιχεία που ξεχωρίζουν , όπως:

  • Σύγχρονη και  φρέσκια σχεδίαση με σπορ πινελιές που ξεχωρίζουν
  • Καλύτερες “εξηλεκτρισμένες” επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση, χάρις στην υβριδική τεχνολογία του
  • Υβριδική τεχνολογία σε συνδυασμό με τον πολυβραβευμένο κινητήρα βενζίνης 1.0 λίτρων EcoBoost mHEV 125PS   
  • Νέο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων , που βοηθά στις καλύτερες επιδόσεις και την  οικονομία καυσίμου.
  • Προηγμένη συνδεσιμότητα και λειτουργικό σύστημα SYNC 4 με οθόνη αφής 13.2’’ με δυνατότητα ασύρματων ενημερώσεων
  • Πλούσιο στάνταρ εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας ενεργητικής και παθητικής

PREMIUM ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι νέοι εμπρόσθιοι προβολείς LED του νέου Focus ενσωματώνουν τη λειτουργία των φώτων ομίχλης συνδυάζοντας έτσι μία πιο απέριττη και διακριτική σχεδίαση της μάσκας   με μία χαρακτηριστική και δυναμική συνολικά φωτεινή υπογραφή. Όλες οι εκδόσεις φέρουν σκούρα κάτοπτρα πίσω φώτων για μία περισσότερο premium εμφάνιση.

ΣΠΟΡ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ειδικότερα για την έκδοση ST-Line που αντλεί έμπνευση από τα δυναμικά μοντέλα της Ford Performance, ο σπορ χαρακτήρας σε επίπεδο σχεδίασης αναδεικνύεται με τη χρήση μιας κυψελοειδούς άνω μάσκας με μοναδικές αναλογίες και μαύρο γυαλιστερό περίγραμμα, σε συνδυασμό με φαρδύτερους πλαϊνούς αεραγωγούς . Επίσης υπάρχουν εντυπωσιακές οριζόντιες γραμμές που προσδίδουν στο Focus ST-Line μια πιο “φαρδιά” και πιο δυναμική παρουσία, τονίζοντας περαιτέρω τον σπορ χαρακτήρα του. Οι εκδόσεις ST-Line διαθέτουν , επίσης, πλαϊνές ποδιές, πίσω διαχύτη και μία διακριτική πίσω αεροτομή.

2021 FORD FOCUS ST LINE OUTDOOR 02

ΗΠΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο γνωστός πολυβραβευμένος υπερτροφοδοτούμενος 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.0 λίτρου EcoBoost Hybrid, του νέου μοντέλου διαθέτει πλέον ήπια υβριδική τεχνολογία 48-volt και συνεργάζεται  με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων  και συνδυαστικά η  απόδοση  βρίσκεται στους 125 ίππους.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Με δεδομένες τις εξωτερικές διαστάσεις των 4382 Χ 1825 mm και το βάρος των 1400 + κιλών, οι 125  εξασφαλίζουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις  για την κατηγορία, με την επιτάχυνση για τα 0 - 100  χλμ/ωρ να βρίσκεται στα 10.1 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 200 χλμ /ωρ.

ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Από πλευράς κατανάλωσης επίσης , ιδιαίτερα καλές και χαμηλές αποδεικνύονται και οι τιμές των μετρήσεων. Τα 5.2 λίτρα είναι μια εύκολα εφικτή τιμή, που κατά περίπτωση μπορεί να κατέβει ακόμη περισσότερο, ενώ μια μέση τιμή 5.8 λίτρων  είναι επίσης εύκολα εφικτή. Μόνο στην σκληρή χρήση και την πλήρη εκμετάλλευση  της ισχύος του κινητήρα βλέπεις την κατανάλωση να ανεβαίνει.

2021 FORD FOCUS ST LINE 02 2

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΖΑ/ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Στη θέση του στάνταρ εναλλάκτη υπάρχει μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα και την  αποθηκεύει σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Το σύστημα BISG λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν μοτέρ, παρέχοντας την απαραίτητη υποβοήθηση είτε για την αύξηση της συνολικής διαθέσιμης ροπής  του κινητήρα για πιο άμεση απόκριση και  επιτάχυνση, είτε για μείωση του φορτίου του κινητήρα, προς όφελος της κατανάλωσης.

Για όσους επιζητούν περισσότερα, να μην ξεχνάμε το Focus των 155 ίππων με τον ίδιo ακριβώς υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του ενός λίτρου και ακόμη καλύτερες επιδόσεις και το κορυφαίο και απόλυτο ST- 2.3, με τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 2261 κυβικών εκατοστών, με τους 280 ίππους, που επιταχύνει σε 5.6 δευτερόλεπτα και αγγίζει τα 250 χλμ/ωρ σε τελική ταχύτητα.

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Το νέο Focus, το καλύτερα πουλημένο επιβατικό μοντέλο της Ford διαθέτει τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 4. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος “μαθαίνει” από τη συμπεριφορά των οδηγών  παρέχοντας περισσότερο ακριβείς ενδείξεις και αποτελέσματα αναζήτησης με την πάροδο του χρόνου.

ΟΘΟΝΗ 13.2 ΙΝΤΣΩΝ

Το SYNC 4 υποστηρίζεται από μία νέα, κεντρική οθόνη αφής 13,2 ιντσών με διαισθητική διεπαφή που σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί με όχι περισσότερα από ένα ή δύο αγγίγματα, να διαχειρίζεται τις εφαρμογές, τις πληροφορίες ή τα συστήματα που επιθυμεί.

Η νέα οθόνη αφής περιλαμβάνει επίσης χειριστήρια για λειτουργίες όπως η θέρμανση και ο εξαερισμός που μέχρι πρότινος ενεργοποιούνταν με φυσικά κουμπιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο απέριττης και μινιμαλιστικής κεντρικής κονσόλας. Το σύστημα προσφέρει επίσης ασύρματη συμβατότητα Apple CarPlay και Android AutoTM, επιτρέποντας την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση μεταξύ των λειτουργιών του smartphone και του SYNC 4.

2021 FORD FOCUS ST INTERIOR SYNC4 9

ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

Το σύστημα SYNC4 επιτρέπει επίσης ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού του Ford Power-Up που  βελτιώνονται  με την πάροδο του χρόνου. Οι ενημερώσεις αυτές μπορούν να εγκαθιστούν μεγάλο μέρος του νέου λογισμικού στο παρασκήνιο ή σε προκαθορισμένες ώρες, με πολλές από αυτές να απαιτούν ελάχιστες ή και καμία ενέργεια από τον οδηγό. Οι  συγκεκριμένες αναβαθμίσεις μπορούν να βελτιώσουν την πληροφόρηση του οδηγού και να συμβάλλουν στη μείωση των επισκέψεων στο συνεργείο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες, την ποιότητα ενημέρωσης και τις δυνατότητες συνολικά του αυτοκινήτου.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΜ

Το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργιών άνεσης μέσω του FordPass mobile app, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Vehicle Locator και η Vehicle Status, η οποία ελέγχει τη στάθμη καυσίμου, τη διάρκεια ζωής του λαδιού του κινητήρα και άλλα σημαντικά στοιχεία.  Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου κλειδώματος/ξεκλειδώματος των θυρών (Door Lock Unlock).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η έκδοση ST-Line του νέου Focus διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που εξασφαλίζουν όχι μόνο μια ξεχωριστή εξωτερική εμφάνιση, αλλά συγχρόνως περισσότερη άνεση και ασφάλεια, όπως ήδη αναφέραμε :Από ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, προβολείς LED, λειτουργικό σύστημα SYNC 4 με οθόνη αφής 13.2", αυτόματο διζωνικό ηλεκτρονικό σύστημα κλιματισμού και κάμερα οπισθοπορείας με αισθητήρες απόστασης στάθμευσης εμπρός και πίσω, και φυσικά ABS, ESC (Electronic Stability Control), Hill Launch Assist, έλεγχο πρόσφυσης (Traction Control) και 6 στο σύνολο αερόσακους.

2021 FORD FOCUS ACTIVE INTERIOR SYNC4 9

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ SUV

Το νέο, 5θυρο Ford Focus είναι διαθέσιμο επίσης στις εκδόσεις Active και Active X, οι οποίες χρησιμοποιούν στοιχεία σχεδίασης από SUV μοντέλα με στόχο μία πιο περιπετειώδη εμφάνιση.

Συγκεκριμένα, στις εκδόσεις αυτές, το φαρδύτερο άνω μέρος της μάσκα περιλαμβάνει πιο στιβαρές κάθετες περσίδες, ενώ το φαρδύτερο κάτω μέρος της μάσκας και οι ψηλότερα τοποθετημένοι πλαϊνοί αεραγωγοί συνδυάζονται τόσο με την αυξημένη απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος όσο και με τα μαύρα προστατευτικά του αμαξώματος.

ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΛ

Οι συγκεκριμένες παραπάνω εκδόσεις Active  Active X, του 5θυρου Focus συνδυάζονται επίσης με τον καταξιωμένο και ιδιαίτερα οικονομικό κινητήρα ντίζελ 1.5L EcoBlue των 115 ίππων ο οποίος χρησιμοποιεί αποκλειστικά  8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Powershift για περισσότερη άνεση, ευκολία οδήγησης και οικονομία.

ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΣΑΛΟΝΙ

Το νέο Focus δεν εντυπωσιάζει μόνο εξωτερικά αλλά διατηρεί τον ίδιο εντυπωσιασμό και εσωτερικά. Προσεκτικά σχεδιασμένο, οδηγοκεντρικό, με πολύ καλή ποιότητα, υλικών, συναρμογών και φινιρίσματος και προσεγμένους χρωματικούς συνδυασμούς, κερδίζει εύκολα τον αγοραστή, θυμίζοντας αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Από την άλλη η πολύ καλή εκμετάλλευση χώρων, εξασφαλίζει άνεση μεταφοράς τεσσάρων-πέντε επιβατών σε μακρινά ταξίδια

Ευρύχωρος και πρακτικός είναι επίσης και ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα από 358 ως 1354 λίτρα, αρκετή για όλες τις αποσκευές μιας οικογένειας σε ταξίδι.

2021 FORD FOCUS ST INTERIOR 01

ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΣΤΕΙΣΟΝ ΒΑΓΚΟΝ

Να σημειώσουμε εδώ για όσους ενδιαφέρονται  για ακόμη περισσότερους χώρους, ότι ο χώρος φόρτωσης του νέου Focus Wagon, ενός από τα πλέον εμπορικά μοντέλα της κατηγορίας του, έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και είναι πλέον πιο πρακτικός και εύχρηστος, διαθέτοντας επένδυση από μοκέτα καλύτερης ποιότητας που όχι μόνο προσφέρει  αίσθηση πολυτέλειας αλλά είναι κατασκευασμένη από κατάλληλο υλικό που διευκολύνει το καθάρισμα. Το πρόσθετο, πλαϊνό δίκτυ αποδεικνύεται ιδανικό για την αποθήκευση μικρότερων αντικειμένων, που διαφορετικά θα ήταν σκόρπια στο χώρο αποσκευών, ενώ τα διπλά φώτα LED φωτίζουν καλύτερα τον χώρο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

ΚΑΘΕΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ

Επίσης, το προσαρμοζόμενο πάτωμα φόρτωσης έχει πλέον ένα κεντρικό μοχλό που επιτρέπει την αναδίπλωσή του για τη δημιουργία ενός κάθετου διαχωριστικού το οποίο ασφαλίζει σε γωνία 90 μοιρών, δημιουργώντας δύο ανεξάρτητους χώρους ώστε διάφορα αντικείμενα να μεταφέρονται με περισσότερη ασφάλεια. Ο χώρος φόρτωσης περιλαμβάνει επίσης μία «αδιάβροχη ζώνη», όπου παρεμβάλλεται ένα αδιάβροχο κάλυμμα για προστασία από βρεγμένα ή λερωμένα αντικείμενα.

ΔΙΚΤΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

  • Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της  του χώρου αποσκευών  είναι:
  • Εύκολο καθάρισμα εσωτερικού και της μοκέτας, βελτιωμένη συνολική ποιότητα και  εμφάνιση, περισσότερη πρακτικότητα ευελιξία και εργονομία.
  • Κατακόρυφο διαχωριστικό  με νέα τεχνολογία μεντεσέ δαπέδου (270°)
  • Δυνατότητα μεταφοράς βρεγμένου/λασπωμένου εξοπλισμού (στάνταρ λαστιχένιο πατάκι)
  • Βελτιωμένος φωτισμός με 2 φώτα LED
  • Και τέλος πρόσθετο δίχτυ αποθήκευσης στην πλαϊνή επένδυση

ΣΠΟΡ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η έκδοση ST-Line πέρα από την σπορ εμφάνιση και τα σπορ χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του, ξεχωρίζει  για τις προσεκτικά ρυθμισμένες σπορ αναρτήσεις του, που σε συνδυασμό με το ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος, δημιουργούν μια καθαρά οδηγοκεντρική  θέση οδήγησης, που εμπνέει και ενθουσιάζει. Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι ελάχιστες, η πληροφόρηση και η αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης υποδειγματική, η κατευθυντικότητα στις υψηλές ταχύτητες άριστη, η κλιμάκωση και η αμεσότητα του κιβωτίου ταχυτήτων  ανάλογη των επιδόσεων και η αίσθηση και η αντοχή των φρένων στη σκληρή και παρατεταμένη χρήση επίσης υποδειγματική.

Παρόλα αυτά η άνεση των επιβατών δεν υποφέρει στους περισσότερους δρόμους εκτός τα βαθιά εγκάρσια χαντάκια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Focus ήταν και είναι η σπορ επιλογή για όσους επιζητούν επιδόσεις και σπορ συμπεριφορά χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις στην άνεση, στους χώρους, την πρακτικότητα και την πολυτέλεια. Η κρυφή συνταγή και το μυστικό των ανθρώπων της Ford  μετουσιώθηκε και στην νέα γενιά. Το νέο Focus παραμένει ανόθευτο και μοναδικό κάτι σαν ελιξίριο.

Οι τιμές του αρχίζουν από τα  28.070 ευρώ για την έκδοση των 125 ίππων, η οποία δεν έχει τέλη κυκλοφορίας και είναι ελεύθερη στο δακτύλιο. Μικρή είναι και η διαφορά τιμής για την έκδοση των 155 ίππων, οι τιμές της οποίας αρχίζουν από τα 30.353 ευρώ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ