Το φάσμα μιας «επιστροφής» του κ. Τραμπ

Το φάσμα μιας «επιστροφής» του κ. Τραμπ

Είχαμε τα δικά μας βάσανα έως τώρα, έχουμε εδώ και δύο μέρες και τις ανησυχίες των ελίτ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., μετά τη σαρωτική νίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές της Αϊόβα για το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές της πρώτης Τρίτης του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2019, Κριστίν Λαγκάρντ, ευρισκόμενη στο Νταβός της Ελβετίας δήλωσε πως «προφανώς όλοι μας ανησυχούμε, επειδή οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία και η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και υπήρξε φάρος της δημοκρατίας». Δεν ήταν όμως μόνη. Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, διαπρύσιος πολέμιος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διορισθείς το 2021 από το Ευρωκοινοβούλιο πρόεδρος της «Διασκέψεως για το μέλλον της Ευρώπης» υπήρξε πολύ πιο ακραίος. «Ο Τραμπ είναι εχθρός της δημοκρατίας όσο ο Πούτιν και ο Σι, που μάχεται να καταστρέψει τη δημοκρατία εκ των έσω». Είναι πολύ πλησιέστερος στο πνεύμα των ζηλωτών του προέδρου Μπάιντεν, ενώ η κ. Λαγκάρντ, ως οικονομολόγος και ασχολούμενη με αριθμούς, είπε πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να περιμένουμε».

Και οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ευρώπης είναι της αυτής απόψεως. Ούτως ή άλλως ο κ. Τραμπ είναι μάλλον «φαινόμενο» και όχι συμβατικός πολιτικός. Διότι, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον κλείσουν στη φυλακή για 700 χρόνια –υπολογίζουν ορισμένοι– θριαμβεύει στην πολιτική σκηνή. Κάποιοι του αποδίδουν τις ιδιότητες του μαγειρικού σκεύους Tefal. Καμία κατηγορία δεν τον αγγίζει. Και κάθε επίθεση εναντίον του τη μετατρέπει σε πλεονέκτημα πολιτικό. Στην κυριολεκτικώς παγωμένη Αϊόβα, όπου η θερμοκρασία έφθανε τους -40 °C, οι Ρεπουμπλικανοί του χάρισαν τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία αυτής της πολιτείας.

Στην πρώτη δήλωσή του δεσμεύθηκε να σταματήσει σε ένα εικοσιτετράωρο τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, που αποσταθεροποιεί τη Δυτική Ευρώπη και όχι τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, όπως σχεδίαζε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Παρά τη σαρωτική νίκη του κ. Τραμπ στις πρώτες προκριματικές εκλογές, τίποτε δεν εγγυάται ότι θα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ή ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, η επιστροφή αρχίζει να δημιουργεί ρίγη ανησυχίας. Καιρός ήταν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ