Το ουσιώδες έλλειμμα

Το ουσιώδες έλλειμμα

Τ​​α εθνικά θέματα –ή όπως αλλιώς τα αποκαλέσει κάποιος– δεν επιλύονται παρά μόνον με αναιρέσεις «απαραβίαστων αρχών», που έχουν τεθεί σε κάποια φάση προγενέστερη. Διπλωματία –κατά μίαν εκδοχή– είναι η τέχνη διατηρήσεως των εκκρεμοτήτων, για όσον καιρό είναι αυτό εφικτό και εν αναμονή προσφοροτέρων συνθηκών.

Στην πράξη αυτό συμβαίνει επί δεκαετίες τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο μακεδονικό ζήτημα, υπό τη σύγχρονή του εκδοχή. Βεβαίως, οι σημερινές συνθήκες δεν είναι μάλλον οι προσφορότερες. Οι εταίροι μας πιέζουν για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων Αθηνών και Σκοπίων. Η σειρά της Κύπρου θα έρθει εν καιρώ, με τους θρυλούμενους υδρογονάνθρακες να χρησιμεύσουν ως καταλύτης λύσεως. Και τότε, επιτέλους, πρέπει να αποφασίσει η Λευκωσία.

Εκόντες άκοντες θα οδηγηθούμε σε συμφωνία με τα Σκόπια, και όσο και εάν αγωνισθεί η όποια κυβέρνηση –σήμερα ή αργότερα– δεν θα εξασφαλισθούν ποτέ απόλυτες εγγυήσεις. Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε, ας μη πλανώμεθα. Η ακρογωνιαία Συνθήκη της Λωζάννης στην πράξη κατηργήθη με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και με την κουρδική οντότητα που δημιουργήθηκε στο Ιράκ. Στο Ανατολικό Αιγαίο η Ελλάς δεν είναι σε θέση να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καθ’ όσον αφορά στο Μακεδονικό, ο αλυτρωτισμός των Σλάβων της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να παύσει ακόμη και αν απαλειφθεί κατά τον πλέον σαφή τρόπο από το Σύνταγμα, διότι θα ασκείται από τις ΜΚΟ με άφθονη χρηματοδότηση από διάφορες πλευρές. Ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ ή και της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα επιλύσει τα προβλήματα. Απλώς θα ανακύψουν νέα. Η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων αυτών των χωρών, το δικαίωμα εργασίας και εγκαταστάσεώς τους στην Ελλάδα θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της χώρας μας κυρίως στον Βορρά.

Αυτό που δεν εννοεί να αντιληφθεί το πολιτικό μας σύστημα –ή, εν πάση περιπτώσει, το αστικό– είναι ότι η ενσωμάτωσή μας στην ενωμένη, ούτως ειπείν, Ευρώπη συνεπάγεται πλέον δραματικές αλλαγές αντιλήψεως και διαχειρίσεως θεμάτων που θεωρούνταν λελυμένα με βάση τα ισχύοντα επί της εποχής των κυριάρχων εθνικών κρατών.

Δεν είναι μόνον οι οικτρές προσαρμογές στον τομέα της oικονομίας, που επί οκταετία βιώνουν οι Ελληνες πολίτες. Υπάρχουν και οδυνηρότερες αλλαγές, που αφορούν την ιδιοσυστασία του έθνους αυτού καθ’ αυτού. Κάτι που, όμως, δεν έγινε αντιληπτό ούτε εγκαίρως ούτε και τώρα, φυσικά.

Ας μην αυταπατώμεθα. Επιστρέφουμε στα ισχύοντα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τάξη ασφαλώς, πολύ πιο οργανωμένα και κυριότατα με την ψευδαίσθηση ότι είμαστε «Ευρωπαίοι», ενώ επί της ουσίας είμαστε δέσμιοι της γεωγραφίας και σε διαρκή συνάφεια με τις φυλές των Βαλκάνιων και της Εγγύς Ανατολής. Κάποιοι θα επιλέξουν ως λύση την απόδραση εις την αλλοδαπήν. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Τα προαναφερθέντα, όμως, δεν είναι ασφαλώς προς θάνατον. Επιβιώσαμε στο παρελθόν ως έθνος, με ευελιξία και επινοητικότητα, σε περιβάλλον πολυεθνές. Και πάλι θα συμβεί το ίδιο. Αρκεί οι πολιτικοί ηγέτες μας να μην επιχειρούν να ωραιοποιούν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν αξεπέραστες δυσχέρειες για τους πολίτες αυτής της χώρας. Ελλειμμα πολιτικής ηγεσίας έχει η Ελλάς, τόσο απλά.

Εφημ. Καθημερινή

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS