Βίντεο: Σπάνιο φωτοφόρο καλαμάρι βαθέων υδάτων επιτίθεται σε κάμερα σε βάθος 1 χιλιομέτρου

Βίντεο: Σπάνιο φωτοφόρο καλαμάρι βαθέων υδάτων επιτίθεται σε κάμερα σε βάθος 1 χιλιομέτρου

Επιστήμονες από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν μοναδικά πλάνα από το σπάνιο καλαμάρι βαθέων υδάτων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η ομάδα από το Κέντρου Ερευνών Βαθέων Θαλασσών Minderoo-UWA και η επικεφαλής επιστήμονας Χέδερ Στιούαρτ, από την Kelpie Geosciences UK και συνεργάτης στο UWA βρισκόταν στη διαδικασία ανάκτησης μιας υποβρύχιας κάμερας που είχε αναπτυχθεί σε βάθος μεγαλύτερο από 5 χιλιόμετρα στην περιοχή που είναι γνωστή ως Samoan Passage του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά την ανάκτηση της κάμερας όταν βρισκόταν σε βάθος 1 χιλιομέτρου, το καλαμάρι με ονομασία Dana (του είδους Taningia danae) επιτέθηκε στην κάμερα αγκαλιάζοντας την πλήρως.

Όταν οι επιστήμονες είδαν το βίντεο, συνειδητοποίησαν πως είχαν καταγράψει ένα ζώο που σπάνια εμφανίζεται στο φυσικό του περιβάλλον.

«Καθώς εξετάζαμε το βίντεο, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε καταγράψει κάτι πολύ σπάνιο», είπε η Στιούαρτ.

Το γιγάντιο καλαμάρι βαθέων υδάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια και είναι γνωστό για τα δύο μεγάλα φωτοφόρα άκρα του. Αυτά τα άκρα παράγουν φωτεινές βιοφωταυγείς λάμψεις για να τρομάξουν και να αποπροσανατολίσουν τα θηράματά τους κατά το κυνήγι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό φωτοφόρο ζώο στον κόσμο.

«Το καλαμάρι, το οποίο είχε μήκος περίπου 75 εκατοστά, κατέβηκε στην κάμερά μας υποθέτοντας ότι ήταν θήραμα και προσπάθησε να το τρομάξει με τεράστιους βιοφωταυγείς προβολείς», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια. “Στη συνέχεια τύλιξε τα πλοκάμια του γύρω από μια από τις κάμερες, η οποία απαθανάτισε τη συνάντηση με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί που το είδαμε», συμπλήρωσε η Στιούαρτ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ