Το συστατικό στην ωμή ζύμη για μπισκότα που θα μπορούσε να σας αρρωστήσει – Δεν είναι τα αυγά

Το συστατικό στην ωμή ζύμη για μπισκότα που θα μπορούσε να σας αρρωστήσει – Δεν είναι τα αυγά

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν φάτε από τη σπάτουλα με την ωμή ζύμη για τα μπισκότα. Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε κλέψει μια ή δυο μπουκιές ωμού μείγματος μπισκότων από το μπολ. Ως παιδιά, το να γλείφουμε τα σύρματα του μίξερ ήταν ένα προνόμιο σχεδόν καλύτερο από τα ίδια τα μπισκότα.

Ωστόσο, πιθανότατα σας έχουν πει να μην τρώτε ωμό μείγμα μπισκότων επειδή είναι επικίνδυνο και πιθανότατα έχετε ακούσει ότι φταίνε τα ωμά αυγά. Ενώ τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να βρεθεί σε ζωικά απόβλητα και μερικές φορές να περάσει μέσα από το τσόφλι ενός αυγού, σκοτώνεται εύκολα απλά μαγειρεύοντας το φαγητό στους 74°C. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχει άλλο ένα ωμό προϊόν στο μείγμα μπισκότων σας που μπορεί να εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους;

Το ωμό αλεύρι δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση – Να γιατί

Τι είναι τόσο επικίνδυνο στο ωμό αλεύρι; Δεν είναι ευπαθές προϊόν, όπως τα γαλακτοκομικά ή το κρέας. Όμως, επειδή το αλεύρι προορίζεται για μαγείρεμα, οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα το θερμάνετε σε θερμοκρασία που σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια. Λόγω αυτής της υπόθεσης, το αλεύρι δεν υποβάλλεται συνήθως σε επεξεργασία για την εξάλειψη των βακτηρίων, τοποθετώντας το στην ίδια κατηγορία με το ωμό κρέας ή τα ωμά αυγά.

Όπως και τα ωμά αυγά, το αλεύρι μπορεί να φιλοξενήσει σαλμονέλα καθώς και E. coli. Όπως και η σαλμονέλα, το E. coli μεταδίδεται συχνά μέσω ζωικών αποβλήτων. Ενώ δεν είναι ευχάριστο να σκεφτόμαστε ζωικά απόβλητα κοντά στο φαγητό μας, το αλεύρι παρασκευάζεται από σιτάρι που καλλιεργείται σε χωράφια που βρίσκονται μερικές φορές πολύ κοντά σε σημεία όπου μπορεί να βρείτε ζωικά απόβλητα. Εφόσον το αλεύρι δεν μπορεί να πλυθεί για να καθαριστούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια όπως τα λαχανικά, είναι σημαντικό να το θερμάνετε σε θερμοκρασία όπου μπορούν να καταστραφούν τυχόν παθογόνα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διερευνούν τακτικά ξεσπάσματα τροφιμογενών ασθενειών που συνδέονται άμεσα με καταναλωτές που τρώνε ωμό αλεύρι, ακόμα και πιο πρόσφατα το 2023.

Μπορεί να σκέφτεστε: «Έχω φάει ωμό μείγμα μπισκότων πολλές φορές και δεν αρρώστησα ποτέ». Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Ωστόσο, οι τροφιμογενείς ασθένειες από βακτήρια είναι ύπουλες. Μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή και μετά από μερικές εβδομάδες. Μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε εάν αυτός ο φρικτός πονόκοιλος ή άλλος τύπος γαστρεντερικής διαταραχής σχετίζεται με εκείνο το ωμό μείγμα μπισκότων που δοκιμάσατε πριν από μερικές ημέρες.

Ύπουλες πηγές ακατέργαστου αλεύρου

Το ωμό αλεύρι μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και αν δεν φτιάχνετε μπισκότα από την αρχή. Τα μείγματα για κέικ, μπράουνις και τηγανίτες περιέχουν όλα ωμό αλεύρι και δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά. Καλύτερα να αποφύγετε να γλείψετε τη σπάτουλα, όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, και να απολαύσετε τα αρτοσκευάσματά σας πλήρως μαγειρεμένα. Όσο λαχταριστό κι αν ακούγεται ένα μπράουνι, είναι πάντα καλύτερο να το ψήσετε καλά για να φτάσει στην ασφαλή θερμοκρασία των 74°C. Το ίδιο ισχύει και για τις “μισοψημένες” τηγανίτες ή άλλα αρτοσκευάσματα, όπως τα ψωμιά και τα μάφιν.

Η έτοιμη ζύμη για μπισκότα που αγοράζετε από το κατάστημα, είτε σε μορφή ρολού έτοιμη για να την κόψετε και να την ψήσετε, είτε σε μερίδες έτοιμες για ψήσιμο, επίσης δεν είναι ασφαλής. Περιέχει και αυτή ωμό αλεύρι και αυγά, οπότε πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να την καταναλώσετε ωμή.

Τι πρέπει να κάνει ένας λάτρης της ωμής ζύμης μπισκότων;

Εάν ο στόχος σας είναι απλά να φάτε ωμή ζύμη για μπισκότα, δοκιμάστε μια συνταγή ειδικά σχεδιασμένη για αυτό. Οι μπάλες ζύμης για μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας που είναι ασφαλείς για κατανάλωση, φτιάχνονται με βάση από ρεβίθια κονσέρβας και βούτυρο ξηρών καρπών, αντί για ωμό αλεύρι και αυγά και είναι εξίσου απολαυστικές με αυτές που τρώγατε μικροί. Ορισμένες εταιρείες κυκλοφορούν “ασφαλή ζύμη για μπισκότα” που μπορείτε να φάτε κατευθείαν από τη συσκευασία.

Εάν θέλετε ωμή ζύμη για μπισκότα που τελικά θα ψήσετε, μπορείτε επίσης να αγοράσετε αλεύρι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και είναι ασφαλές για κατανάλωση κατευθείαν από τη συσκευασία, αλλά διατίθεται μόνο σε μεγάλες ποσότητες. Και ενώ ορισμένες πηγές συμβουλεύουν σχετικά με τον τρόπο θερμικής επεξεργασίας του αλευριού στο σπίτι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν συνιστά αυτή την πρακτική, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η οικιακή επεξεργασία είναι αποτελεσματική στην καταστροφή των βακτηρίων.

Τέλος, μην ξεχνάτε τα ωμά αυγά. Επιλέξτε αυγά παστεριωμένα, τα οποία θερμαίνονται με τρόπο που καταστρέφει τα βακτήρια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ