Κορωνοϊός: Έρχεται το εμβόλιο σε χάπι - Τι ανέδειξαν τα πρώτα πειράματα

Παρ'όλο που η μελέτη επικεντρώθηκε στο αρχικό στέλεχος του ιού, μελλοντικές μελέτες αναμένεται να δοκιμάσουν το εμβόλιο ενάντια των παραλλαγών της Όμικρον.


Τα νέα πειραματικά ευρήματα των επιστημόνων αναδεικνύουν τα οφέλη του εμβολιασμού σε μορφή χαπιού, καθώς οι έρευνες δείχνουν πως όχι μόνο προστατεύει από τη μόλυνση αλλά και από τη μετάδοση του covid μέσω του αέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, η πειραματική αυτή διαδικασία αναδεικνύει το προβάδισμα του πειραματικού εμβολίου απέναντι στα ήδη υπάρχοντα, αναφορικά με τη μείωση των πιθανοτήτων της ευρείας εξάπλωσης του ιού.

«Θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι επαρκώς ανοσοποιημένο – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά – οι πιθανότητες της διασποράς της λοίμωξης COVID-19 σε μη ανοσοποιημένα μέλη της οικογένειας ή της κοινότητας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Stephanie Langel από το Πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ και παράλληλα τονίζει το σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη εμβολίων που προστατεύουν από τις ασθένειες αλλά και μειώνουν τη μετάδοση σε ανεμβολίαστα άτομα.

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω μορφή του εμβολίου να χρησιμοποιείται σε πειραματικά χάμστερ, σημειώθηκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στο αίμα και τους πνεύμονες. Όπως ανέδειξε η έρευνα, όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2, που ο covid, σε υψηλά επίπεδα και ανέπτυξαν πρωτογενή λοίμωξη, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από τα μη εμβολιασμένα χάμστερ. Ακόμη, τα εμβολιασμένα χάμστερ εμφάνισαν χαμηλότερες ποσότητες του ιού στην περιοχή της μύτης και των πνευμόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα να μεταδώσουν λιγότερο τον ιό μέσω του.

Σύμφωνα με τους επιμελητές της μελέτης, το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα για την έκφραση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2. Εν αντιθέσει με την υποδόρια έκχυση, το πειραματικό εμβόλιο επιδιώκει να εξουδετερώσει τον covid αυξάνοντας την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) – την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των παθογόνων – στον βλεννογόνο ιστό της μύτης και των πνευμόνων. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες της διασποράς του ιού κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα λόγω των σταγονιδίων.

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η ανοσοποίηση του βλεννογόνου είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 μέσω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης», κατέληξε λέγωντας η δρ. Stephanie Langel.

Παρ'όλο που η μελέτη επικεντρώθηκε στο αρχικό στέλεχος του ιού, μελλοντικές μελέτες αναμένεται να δοκιμάσουν το εμβόλιο ενάντια των παραλλαγών της Όμικρον, ενώ μένει επίσης να διασταυρωθεί εάν τα συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία σε κλινικές μελέτες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine και η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τον κατασκευαστή του εμβολίου, Vaxart, και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό κλινικής έρευνας που ονομάζεται Lovelace Biomedical Research Institute στο Albuquerque του Νέου Μεξικού.

 

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS