Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αναζητείται ακόμη η άγνωστη παθογόνος αιτία της νόσου

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αναζητείται ακόμη η άγνωστη παθογόνος αιτία της νόσου

Την πλέον σοφή όσο και συνετή συμβουλή προς όλους δίνει ο κλινικός παιδίατρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής, σχετικά με τα αργά, αλλά σταθερά αυξανόμενα διεθνώς καταγεγραμμένα κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών: Ψυχραιμία και ηπιότητα.

Ψυχραιμία και ηπιότητα είναι η στάση, η οποία απαιτείται να τηρήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, τη στιγμή κατά την οποία περίπου στα 190 έχουν ήδη ανέλθει τα καταγεγραμμένα σε τουλάχιστον 12 χώρες του πλανήτη κρούσματα της αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 3 – 5 ετών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα το μεσημέρι τα μέλη της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Από τα περίπου 190 κρούσματα, τα 114 έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 40 στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε εργαστηριακώς, ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν έχουν προκληθεί από τους γνωστούς μας ιούς A, B, C, D και E της ηπατίτιδας.

Σημειώνεται ότι το 77% των μικρών ασθενών, που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν βρεθεί θετικά σε αδενοϊό.

«Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται με λοίμωξη από αδεονοϊό, αλλά εξετάζονται ακόμα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά και πολύ προσεκτικά η νεότερη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος), αδιαθεσία, κόπωση, πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα, αλλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να προσέχουν τυχόν συμπτώματα στα παιδιά τους, ενώ η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας συμβουλεύει πλύσιμο των χεριών και ενδελεχή αναπνευστική υγιεινή, στον βήχα και στο φτάρνισμα.

Εκτιμούν πως η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι σχετικά αργή, αλλά προειδοποιούν ότι αναμένονται περισσότερα κρούσματα.

Μίνα Γκάγκα: Χωρίς ύποπτο κρούσμα η χώρα μας

Δεν υπάρχουν παιδιά με ύποπτα συμπτώματα αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα το πρωί, από τη δική της πλευρά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε πραγματικά ψύχραιμη όσο και καθησυχαστική και τόνισε μεταξύ άλλων ότι,ακόμη κι εάν καταγραφεί τέτοιο κρούσμα αγνώστου αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, αυτό είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη διατροφή και, τις περισσότερες φορές, τα παιδιά γίνονται καλά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS