Αλστχάιμερ: Πράσινο φως από τον FDA για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξή του

Αλστχάιμερ: Πράσινο φως από τον FDA για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξή του

Την οριστική έγκρισή του έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε ένα νέο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όλα τα άλλα φάρμακα, που έχουν εγκριθεί προς το παρόν, αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της Aλτσχάιμερ, αλλά το συγκεκριμένο της ιαπωνικής Eisai και της αμερικανικής Biogen - γνωστό ως lecanemab που θα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Leqembi – είναι το πρώτο που στοχοθετεί μια πρωτεϊνη στον εγκέφαλο , το β-αμυλοειδές, που πιστεύεται ότι είναι μια από τις κύριες αιτίες της νόσου.

Η απόφαση του FDA ήρθε εν μέσω ανησυχιών για την τιμή, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα του φαρμάκου. Το Leqembi θα κοστίζει 26.000 $ το χρόνο, αν και το Medicare - το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ κυρίως για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες - πρόκειται να πληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον λογαριασμό.

To φάρμακο επιβράδυνε κατά 27% την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ

Όταν οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε μια κλινική δοκιμή, το Leqembi επιβράδυνε κατά 27% την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή σε πρώιμο στάδιο της νόσου σε μια περίοδο 18 μηνών.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες καθώς οι μελέτες αποκάλυψαν και κάποιες σοβαρές παρενέργειες για ορισμένους ασθενείς, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και αιμορραγία ή μικροαιμορραγίες.

Το Leqembi εγκρίθηκε για άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως κάθε δύο εβδομάδες και οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς να κάνουν περιοδικά εγκεφαλογραφήματα για την παρακολούθηση τυχόν παρενεργειών.

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο φάρμακο για την Αλτσχάιμερ

Το πράσινο φως που άναψε ο FDI για το Leqembi στις ΗΠΑ δημιούργησε ελπίδες πως σύντομα το ενέσιμο φάρμακο θα είναι διαθέσιμο και στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ασχοληθεί και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός με το θέμα. Αισιόδοξο πολύ μου φαίνεται να το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανότητες. Κανένας δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελική έγκριση» τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών, νευρολόγος-ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Αλτσχάιμερ, στη χώρα μας υπάρχουν 160.000 ασθενείς και 280.000 άτομα στο προστάδιο στο οποίο εφαρμόζεται το φάρμακο αυτό και επομένως είναι εκείνοι που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να περάσουν στο στάδιο της άνοιας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ