Αφιέρωμα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde για την «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023»

Αφιέρωμα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde για την «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023»

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έκανε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην πόλη της Ελευσίνας με αφορμή το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που για το 2023 έχει αναλάβει η Ελευσίνα.

Το αφιέρωμα που έχει τίτλο «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, η πόλη των αντιθέσεων» προβάλλει τις απόψεις συγκεκριμένω παραγόντων του θεσμού για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η πόλη της Ελευσίνας και κατά πόσο ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να συντελέσσει ώστε αυτά να λυθούν.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τετρακόσιες εξήντα πέντε εκδηλώσεις με 192 Έλληνες και 137 ξένους καλλιτέχνες θα διοργανωθούν σε 30 διαφορετικά σημεία της πόλης, που ξαναζωντανεύουν και γίνονται χώροι πολιτισμού».
 
«Αυτή η μικρή πόλη -η μικρότερη ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα που έχει εκλεγεί ποτέ- συγκεντρώνει πολύ σύγχρονα ζητήματα, όπως ζητήματα αποβιομηχάνισης, ανεργίας, μετανάστευσης, περιβάλλοντος και γι' αυτό επιλέχθηκε», δηλώνει στην εφημερίδα ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, ενώ η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος της Ελευσίνας 2023, σημειώνει ότι «οι μικρές πόλεις, συχνά σε δύσκολη θέση, προβάλλονται ακριβώς για να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την εικόνα τους και να καθορίσουν το μέλλον τους μέσω του πολιτισμού, της έρευνας και της τέχνης».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Ελευσίνα «πόλη αντιθέσεων, μυστηρίων και μύθων, που είναι συναρπαστική ακριβώς εξαιτίας αυτών των αντιθέσεων» και υπογραμμίζει πως «ο αρχαιολογικός χώρος δίπλα στα εργοστάσια, τα εγκαταλελειμμένα πλοία στη θάλασσα και οι κάτοικοι που έφτασαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας σχηματίζουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μωσαϊκό».

Στις 4 Φεβρουαρίου, συνεχίζει η εφημερίδα, η τελετή έναρξης προσέφερε μια εξαιρετική παράσταση με ήχο και φως πάνω από τη θάλασσα, προσελκύοντας περισσότερους από 15.000 επισκέπτες. «Η πόλη μας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο υπαίθριο φεστιβάλ. Είδαμε μόνο χαμόγελα, συγκίνηση και περηφάνια και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι (οικονομική κρίση, πληθωρισμός κλπ), ξεφύγαμε λίγο από την καθημερινότητα», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης, Αργύρης Οικονόμου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ελευσίνας Βαγγέλης Λίγγος, επισημάνει στην εφημερίδα ότι «μια μερίδα του κόσμου ενδιαφέρεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, αλλά όταν η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, τους κατοίκους απασχολούν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας. Με τον πληθωρισμό, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο για έναν εργαζόμενο να μετακινηθεί αφού δεν έχει αναπτυχθεί κάποια δημόσια συγκοινωνία τα τελευταία χρόνια».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι το υποβαθμισμένο περιβάλλον συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους και ότι για τον Χρήστο Χρηστάκη, μέλος της Ecoeleusis, μιας τοπικής ένωσης που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, η ιδιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν κατέστησε δυνατή την κατανόηση σημαντικών ζητημάτων και την επίλυση ειδικότερα του ζητήματος των ναυαγισμένων πλοίων στον κόλπο, που αντιπροσωπεύουν μια ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ