Μετά τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη, στα... τοπικά νομίσματα Τσακαλώτου -Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη, στα... τοπικά νομίσματα Τσακαλώτου -Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες φωτιές άναψε στην «αυλή» του ΣΥΡΙΖΑ, 13 ημέρες πριν από τις εκλογές

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προσπεράσει τις αντιδράσεις από την πρόταση του πρώην υπουργού του και νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα», η νέα πρόταση Τσακαλώτου... ξύνει πληγές.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε σάλο, καθώς ναρκοθετεί έτι περαιτέρω τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι την πρόταση Τσακαλώτου συνυπογράφουν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λέει η πρόταση Τσακαλώτου-«Ομπρέλας»

Όλα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη για (όπως τιτλοφορείται) «κείμενο-συμβολή» στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνέταξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη βοήθεια στελεχών που βρίσκονται μαζί του στη συνιστώσα «Ομπρέλα». Το πρόγραμμα-πρόταση συνέταξαν πριν από 1,5 μήνα και δημοσιεύθηκε στο σάιτ της συνιστώσας Commonality.gr, στις 12 Μαρτίου 2023.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω κείμενο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του κάνουν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», όπως αναφέρουν.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση Τσακαλώτου περιλαμβάνει «διαπραγματεύσεις» για το δημόσιο χρέος με σκοπό τη μείωσή του και αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

«Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΝΔ για τοπικά νομίσματα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στο ευρώ, ετοιμάζεται να παίξει ξανά τη χώρα στα ζάρια
Όπως είναι φυσικό, η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει πως εξακολουθεί να έχει «ιδεολογικές εμμονές» και να μην «πιστεύει στο ευρώ», κατηγορώντας την πως με προτάσεις και σχέδια για πληρωμές με… τοπικά νομίσματα το μόνο που κάνει είναι να «ετοιμάζεται να παίξει ξανά τη χώρα στα ζάρια».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

»Μετά τις ''Δήμητρες'', του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα ''των 53'' του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023, με τίτλο ''Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα'', αναφέρεται επί λέξει:

''Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών''.

»Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Τσακαλώτος: Ήταν θεωρητικά κείμενα, εγώ πάλεψα να μείνουμε στο ευρώ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσω ανάρτησης στο Facebook, επιχείρησε να τα μαζέψει ελαφρώς, κάνοντας λόγο για «συλλογικά θεωρητικά κείμενα». Τόνισε πως πάλεψε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αρνήθηκε τις απόψεις που περιγράφονται στο κείμενο που έχει συνυπογράψει, λέγοντας ότι με αυτές έχει «βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια».

Για να προσθέσει με σπόντα στον Βαρουφάκη: «Άλλωστε, κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων».

ΝΔ σε Τσακαλώτο: Δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα στο κείμενο προγραμματικών προτάσεων

Ανταπαντώντας, η ΝΔ επισημαίνει, σχολιάζοντας την αναφορά Τσακαλώτου για «θεωρητικά κείμενα», ότι, «ευτυχώς, όλα αυτά που προτείνουν θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους».

Παράλληλα, η ΝΔ τονίζει ότι «ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο "Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα" από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι "για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)''».

Βαρουφάκης: Δεν είναι κακή ιδέα τα «συμπληρωματικά» νομίσματα του Τσακαλώτου

Σαν να μην έφταναν τα προηγούμενα, ο Γιάνης Βαρουφάκης «ξαναχτύπησε», παρεμβαίνοντας στη σχετική δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι «δεν είναι κακή ιδέα» τα περί συμπληρωματικών νομισμάτων του κ. Τσακαλώτου, αν και διευκρίνισε ότι δεν είχε επαφή μαζί του.

«Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα -που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε και εμείς στο πρόγραμμά μας- χρειάζεται το "Δήμητρα", γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στον ΑΝΤ1.

Φυσικά, αποθέωσε ξανά το σχέδιο «Δήμητρα», που έχει εκπονήσει ο ίδιος, για το οποίο διατείνεται ότι «είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως. Είναι ένα εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, δημόσιο και δωρεάν, και στήνεται σε χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες. Σε χώρες που δεν έχουν κεντρικές τράπεζες, εμείς προτείνουμε να ''κουμπώσει'' στο ΑΦΜ του καθενός».

Ανδρουλάκης για τα «τοπικά νομίσματα» Τσακαλώτου: «Δεν πήραν το μάθημά τους το 2015 με τις κλειστές τράπεζες»

Μιλώντας στη Λάρισα, παρενέβη στο θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θυμήθηκε τον κ. Βαρουφάκη και ακούσαμε ότι υπήρχε μία συζήτηση στο πρόγραμμά του για να προτείνουν παράλληλα τοπικά νομίσματα. Μάλλον δεν πήραν το μάθημα του 2015 με τις κλειστές τράπεζες. Με τις δήθεν “σεισάχθειες”, με το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Όταν παρά ταύτα έφεραν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια πήγαν στα "κοράκια" των funds. Αυτός είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά και σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει πέσει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης είναι γιατί παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει τρίτη λύση. Λύση δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διάκρισης των εξουσιών, της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι η λύση του ΠΑΣΟΚ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ