Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Ομιλία στον ΟΗΕ και συναντήσεις εν μέσω AUKUS

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Ομιλία στον ΟΗΕ και συναντήσεις εν μέσω AUKUS

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα δώσει το παρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και παραμένει ακόμη άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνάντηση που έσπευσε να προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι υπάρχει στο πρόγραμμα επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, μιας και -πέραν του ιδιαίτερα πιεστικού προγράμματος του πρωθυπουργού- δεν έχει τεθεί κάποιο επίσημο αίτημα απο τουρκικής πλευράς.

Δεν συμπίπτει η παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Οπως, εξάλλου, εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο ρ/σ του ΣΚΑΪ, δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο, ενώ σημείωσε ότι από τα προγράμματα των δύο ηγετών, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Την ώρα που θα φτάνει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, ήδη θα επιστρέφει ο κ. Ερντογάν στην Αγκυρα. Είπε ο κ. Ερντογάν αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για τις ΗΠΑ και θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης εκεί», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με ξένους ηγέτες, με αξιωματούχους του ΟΗΕ, με στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, με ανθρώπους της ομογένειας.

Πώς μπορεί να γίνει εφικτή μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πάντως, ο κ. Οικονόμου σε προηγούμενη δήλωσή του, είχε επισημάνει ότι εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν παρατείνει την διαμονή τους στις ΗΠΑ και ζητήσει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αίτημα θα αξιολογηθεί θετικά.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μετάσχει σε δείπνο που διοργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με άλλους ηγέτες χωρών.

Παράλληλα, θα συναντηθεί τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και με τον Μοχάμεντ Μένφι, τον μοναδικό εκλεγμένο ηγέτη της Λιβύης.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην ισχυροποίηση της Ελλάδος διεθνώς μέσω της ενίσχυσης του ευρέος δικτύου συμμαχιών της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ανάδειξη της θετικής προοπτικής, που διανοίγεται για την ελληνική οικονομία με άμεσο στόχο να καταστεί αυτή πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων με την ιδιαιτέρως δραστήρια Ομογένεια.

Μολονότι, η νέα αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως, ελέω της επικράτησης της μετάλλαξης Δ, περιορίζει σημαντικά τις συναντήσεις, αλλά και τον αριθμό των μελών των αντιπροσωπειών, η ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πλούσια. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι να ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια, που αποπνέει η χώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη. Να καταδείξει, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, πως η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τα νέα «στοιχήματα» της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα, εξάλλου, της από κοινού καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης πρόκειται να έχει περίοπτη θέση στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ώρα Νέας Υόρκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά και τους μετρήσιμους στόχους, που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας πως η ανάληψη αποφασιστικής δράσης επείγει, ειδάλλως, όπως τόνισε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για όλους.

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας εκ νέου σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να καλέσει εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Εξάλλου, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αναμένεται να είναι το κυρίως «μενού» της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αύριο Πέμπτη.

Συναντήσεις με ηγέτες και Ομογένεια

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας εντάσσεται και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού σε δείπνο, που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Αύριο το πρωί, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στις επαφές του με την σφριγηλή Ομογένεια των ΗΠΑ, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, βλέπουν την Ελλάδα να αλλάζει και να γίνεται μόδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας σε δείπνο, που θα παρακαθίσει αύριο βράδυ στην Αμερικανική μητρόπολη. Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Άλλωστε, την προοπτική αύξησης των ξένων επενδύσεων προς την χώρα μας αναμένεται να διερευνήσει κατά τις επαφές του με σημαντικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μία τέτοια θα είναι αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Από την κυβέρνηση, παραπέμπουν, εξάλλου, στη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αθήνα, αλλά και την χορηγία του Αμερικανικού «κολοσσού» για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε γνωρίσει και συναντηθεί με τον κ. Smith στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Ground Zero με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Συνάντηση με Ιμάμογλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS