Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων

Μέσα στον μήνα θα εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE το οποίο εγκρίθηκε για 15 χώρες με το μερίδιο της Ελλάδας να είναι 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 h κυβέρνηση έχει τους πόρους για να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

«Εμείς έχουμε χτίσει τα εφόδια και τα πολεμοφόδια έτσι ώστε και να επεκτείνουμε ή να βελτιώσουμε τα μέτρα και να υλοποιήσουμε την απόφαση για τις συντάξεις φέτος και ταμειακά και δημοσιονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά το ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο με έγκριση τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο».

Ερωτηθείς για όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων αλλά όχι με την έννοια των εξαγγελιών αλλά με την έννοια των υλοποιήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «ίσως είναι η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία».

Εξηγώντας την λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:

– Οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα, Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φορέων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης

– Η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις άρα αύξηση δαπανών

– Χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ

«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά, τέλος, την πορεία του ΑΕΠ ο υπ. Οικονομικών είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πολύ υψηλές αβεβαιότητες δεν έχουμε λόγους να αλλάξουμε την εκτίμηση που είχαμε κάνει στα τέλη Απριλίου. Όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το 7,9% που είπε ο πρωθυπουργός».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS