Σταϊκούρας: Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληγέντες- Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Σταϊκούρας: Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληγέντες- Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή, όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει λίγο μετά το Πάσχα ενώ το ζήτημα της μη επιβολής του προστίμου 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρωθεί μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος για πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Γι΄αυτό το λόγο, ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι για τα εισοδήματα του 2020 :


-Ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται
-Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή
-Εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
-διοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων ένα από τα δύο τελευταία χρόνια δηλαδή είτε το 2019 είτε το 2020.

Μετά το Πάσχα και έως τέλη Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο στα τέλη Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αν και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν σημαντική αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα, τα δύο lockdown το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 80% των φορολογούμενων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματος του μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Εντός της εβδομάδας οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες

Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ότι εκκρεμότητες έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτή την εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα καταβάλει τις αποζημιώσεις:
στους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια ή ήταν μειωμένα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
για τα μειωμένα ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο 2020 – Ιανουάριο 2021
Ειδικά για το μήνα Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:


-Οι μισθώσεις να φαίνεται ότι είναι ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών συστημάτων στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Η σύμβαση του ενοικιαστή- εργαζόμενου να είναι σε αναστολή το Μάρτιο.
-Η επιχείρηση – ενοικιαστής να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Να έχει υποβληθεί δήλωση COVID για τις μισθώσεις αυτές το Φεβρουάριο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS