Σε συναγερμό η κυβέρνηση: «Χρησμός» Πέτσα για αυστηρότερα μέτρα που θα ακολουθήσουν

Σε συναγερμό η κυβέρνηση: «Χρησμός» Πέτσα για αυστηρότερα μέτρα που θα ακολουθήσουν

Τοπικά lockdown, επιστροφή των sms, εντατικοί έλεγχοι, υψηλότερα πρόστιμα και μεγαλύτερο περιορισμό κινήσεων, είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητά η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας αυξηθούν.

Το μπαράζ συσκέψεων που έχει ο πρωθυπουργός με φορείς της Υγείας προκειμένου να «ιχνηλατήσει» την κατάσταση λαμβάνοντας υπ’ όψιν πάντα την άποψη και την γνώμη των ειδικών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο Μαξίμου βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, αλλά και σε απόλυτη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Προειδοποιήσεις άλλωστε, έκαναν τόσο ο κ. Τσίοδρας, με την επανεμφάνισή του στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Μια επιθετική αύξηση, θα οδηγήσει σε νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε» ανέφεραν, την ώρα που η χώρα μετρούσε (χθες) 121 κρούσματα.

Οι προβλέψεις, αλλά και ήδη η ροή της ειδησεογραφίας από το πρωί δείχνουν ότι τα κρούσματα και σήμερα θα είναι αυξημένα και οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι το σενάριο να αποφύγουμε νέα μέτρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Από νωρίς σήμερα έγινε γνωστό, ότι ήδη τα νοσοκομεία γεμίζουν από ασθενείς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται, τόσο σε Αττική, όσο και σε Λάρισα, και σε Κόρινθο.

Μάλιστα, τις προθέσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα, εξέφρασε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ωστόσο έδωσε τον δικό του «χρησμό» για το πότε θα σημάνει ο κόκκινος συναγερμός. Όπως είπε, για να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, θα πρέπει να υπάρχει επίπτωση των κρουσμάτων στο σύστημα Υγείας, δηλαδή πολλά περιστατικά σε ΜΕΘ.

«Παρακολουθούνται καθημερινά, όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι. Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega.

«Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης. Προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό», είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown, για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Για το υψηλό κόστος της μάσκας μίας χρήσης που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υφασμάτινες μάσκες που μπορούμε να κατασκευάσουμε και μόνοι μας.

«Αν χρειαστεί η επιβολή καθολικού μέτρου για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους τότε θα εξεταστούν κίνητρα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις», υποστήριξε.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε τρεις εστίες ανησυχίας για τον κοροναϊό:

  • τις συχνές διελεύσεις ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και μετακινούνται συχνά σε χώρες της Βαλκανικής

  • τις κοινωνικές συναθροίσεις: από τα μπαρ, έως τους γάμους και τις βαφτίσεις

  • τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Προανήγγειλε ότι εκεί θα δοθεί το βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών και «ο Σ. Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος για να τις απευθύνει τους πολίτες».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS