Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δε θυμάμαι άλλη φορά να ήταν πιο ισχυρές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δε θυμάμαι άλλη φορά να ήταν πιο ισχυρές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε σήμερα στην οικία του στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν, με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα να αναφέρουν όταν ερωτήθηκαν για το ζήτημα των F35 ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε σήμερα στην οικία του στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Μητσοτάκης: Οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ

«Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κύριο Μπλίνκεν.

Και συμπλήρωσε: «Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ».

Μπλίνκεν: Δε θυμάμαι άλλη εποχή που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές

«Kύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι' αυτό» είπε ο κύριος Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και τόνισε: «Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας George Tsunis, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι' αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ».

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με δεδομένες τις πρόσφατες υψηλόβαθμες επαφές του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αφίξεις Από τις 4 το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι έλληνες πολιτικοί θα συμμετέχουν στην σπουδαία αυτή συνάντηση τους οποίους υποδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στα Χανιά.

Στη συνάντηση συμμετέχουν θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Οι συναντήσεις Μπλίνκεν με Φιντάν και Ερντογάν

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου 'Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 17:30 το απόγευμα, στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.

O γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κομβικής σημασίας λογίζεται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Χανιά και η συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς, εκτός των άλλων, αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδος ενισχύεται ακόμα περισσότερο καθώς αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ σε μια τόσο ταραγμένη περιοχή αλλά και σε μια περίοδο ανησυχητικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή με απρόβλεπτες διαστάσεις για την παγκόσμια ειρήνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν θα τεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και βεβαίως η περαιτέρω αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Άριστες σχέσεις

Οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, όπως αποτυπώθηκε και από την ιστορικής σημασίας ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022. Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA) το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε το μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές διευκρινίζουν ότι η αμυντική συνεργασία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ δεν ετεροκαθορίζεται από τη σχέση με άλλες χώρες, ιδίως σε μια περίοδο που η Αθήνα έχει ακολουθήσει μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών. Όπως υπογραμμίζεται, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύσει στις ΗΠΑ την πολιτική των αμυντικών προμηθειών που κάνει με άλλες χώρες, καθώς είναι γνωστό πως το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τους αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζεται πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα δεν μπορεί να συνδέονται με αντίστοιχα άλλων κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ