Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους

Πιερρακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», καθώς και για τα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν γίνει, αλλά και το πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να ψηφιοποιούμε την κάθε υπηρεσία που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά θα μας βοηθήσει στην ψηφιοποίηση όλου του κράτους».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα καλυφθούν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, όπως οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των χρηματοοικονομικών.

Συνολικά 455 έργα
Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις της βίβλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Ο υπουργός παρουσίασε τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που «γεννήθηκαν από την ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως καταλύτης της στρατηγικής μας για το ψηφιακό άλμα, καθώς μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του.

Το τμήμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνει ένα πλήρες πλέγμα τέτοιων έργων. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις, θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον».

Η πρώτη κατηγορία, σημείωσε ο υπουργός, «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων – να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης».

Ως προς τη δεύτερη κατηγορία, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως «είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους – ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε».

«Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων στηρίζεται στη διαλειτουργικότητα ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και την λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών», πρόσθεσε ο υπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS