Εκλογές 2023 - ΝΔ: Τα σενάρια για 171 έδρες και τι μπορεί να ανατραπεί στην δεύτερη κάλπη - Η εξακομματική Βουλή και η κάθοδος των «κομμένων»

Εκλογές 2023 - ΝΔ: Τα σενάρια για 171 έδρες και τι μπορεί να ανατραπεί στην δεύτερη κάλπη - Η εξακομματική Βουλή και η κάθοδος των «κομμένων»

Οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στα εκλογικά επιτελεία καθώς στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να καταρτίσουν στρατηγική για το μάξιμουμ δυνατό αποτέλεσμα στην κάλπη της 25ης Ιουνίου μετά τη θεαματική επίδοση στις εκλογές της Κυριακής.

Στον υπολογισμό ότι, με το 40,4% και το δεδομένο πως στη Βουλή εισήλθαν πέντε κόμματα, η ΝΔ, αν ίσχυε ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, θα έπαιρνε 171 βουλευτικές έδρες, τα στελέχη της Πειραιώς δηλώνουν ενθουσιασμένα, αλλά και ανήσυχα, καθώς πρέπει να αποκλείσουν διαρροές και εφησυχασμούς. Με τα ίδια αποτελέσματα και τον νόμο που θα εφαρμοστεί στις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που συγκέντρωσε στις 21 Μαΐου), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41), το ΚΚΕ 22 (από 26) ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16). Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές αν στις επερχόμενες εκλογές τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν το 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία, δηλαδή τους 151 βουλευτές.

Με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ισχύσει για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Έτσι, ένα κόμμα με ποσοστό γύρω στο 37% θα μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα διαβούν το κατώφλι της Βουλής, διασφαλίζοντας τουλάχιστον το απαραίτητο 3%.

Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Με δεδομένο ότι Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ ήταν κοντά στο όριο του 3% την 21η Μαΐου, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλα κόμματα να καταφέρουν να εκπροσωπηθούν, αλλάζοντας τους εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά με βάση την «εκλογική φόρα» θεωρείται εξαιρετικά ακραίο το σενάριο η ΝΔ να χάσει σε έναν μήνα ποσοστό μεγαλύτερο του 4%.

Επισημαίνουν ακόμη ότι υπάρχει ενδεχόμενο και κόμματα που εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή να μην ξεπεράσουν το 3%. Να σημειώσουμε εδώ ότι η εκλογική συμπεριφορά στον εξωκονοβουλευτικό χώρο εκφράζεται ανάλογα και με τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, καθώς στις νέες εκλογές ενδεχομένως θα μετάσχουν και σχηματισμοί που «αλληλο-εξουδετερώθηκαν» στις εκλογές του Μαΐου, με προσφυγές στον Άρειο Πάγο, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της αρνητικής για την κάθοδό τους απόφασης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ