Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών, θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών, θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου παραχωρεί αυτή την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας.

Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV.

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους "σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι"» πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη:

Για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά από τα ομόφυλα ζευγάρια, ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από το κόμμα μας, τόνισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε πως στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους. Δεν θα πάρουμε πίσω το σύμφωνο συμβίωσης ξεκαθάρισε και απέκλεισε ότι θα υπάρξει ζήτημα τεκνοθεσίας.

Για το 41% των εκλογών του 2023

Για το 41% των εκλογών του 2023 είπε πως «είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Δεν υπάρχει πια σήμερα. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές».

Για την πολιτική αντιπαράθεση

«Δεν αισθάνθηκα ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου, δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο. Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο, υποστήριξε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς επεσήμανε πως η Ελληνική Λύση είχε εκλογικά οφέλη, αλλά ξεκαθάρισε τα εξής: «Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν, γι’ αυτό θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Ν.Δ..

Είναι μια συζήτηση η οποία πραγματικά δεν με αφορά καθόλου. Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο Κέντρο ή αν θα πάμε Δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Υπάρχουν 700.000 συμπολίτες μας, τουλάχιστον στην κάλπη, οι οποίοι τοποθετούνται σε κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Κάνουν την επιλογή τους, αλλά οι πολιτικές της Ν.Δ. ως προς τα ζητήματα του υπεύθυνου πατριωτισμού – μεταναστευτικό, φύλαξη των συνόρων, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενίσχυση της θέσης της χώρας και του διεθνούς της κύρους- θα συνεχιστούν αμετάβλητες. Όχι για να "κλείσουμε το μάτι" σε αυτούς τους συμπολίτες μας -εξάλλου το κάναμε και δεν μας εμπιστεύθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Γιατί είναι υπεύθυνες και σωστές πολιτικές για τη χώρα».

Για τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας: «Σίγουρα υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη κομμάτων δεξιότερα της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Έχω δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου -θα αρχίσουμε πολύ σύντομα, με τα εγκαίνια του Μετρό- θα περάσουμε από το στάδιο της επιφυλακτικότητας απέναντι σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν, σε έργα τα οποία θα έχουν υλοποιηθεί.

Η βόρεια Ελλάδα έχει έναν καθοριστικό ρόλο να παίξει, ειδικά η Κεντρική Μακεδονία -είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας-, γιατί εκεί θα έλεγα ότι εστιάζεται ίσως και περισσότερο το πρόβλημα. Υπάρχει πάντα και αυτή η αίσθηση, μιας σχετικής αδικίας αλλά, όπως σας είπα, ο τελικός απολογισμός θα γίνει στα τέσσερα χρόνια. Και αισθάνομαι μερικές φορές -και το καταλαβαίνω αυτό, σε κάθε εκλογή γίνεται- ότι οι προσδοκίες μιας τετραετίας συμπιέστηκαν σε έναν χρόνο. Δεν μπορώ να φτιάξω το Fly Over σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Το Μετρό θα το παραδώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, περάσαμε από 40 κύματα. Δεν μπορώ να χτίσω το παιδιατρικό νοσοκομείο μέσα σε έναν χρόνο, αλλά το 2027 θα είναι έτοιμο οπότε τότε, νομίζω, θα κριθούμε και συνολικά».

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών υποστήριξε ότι «καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις, θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις» και συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στον κεντρικό πυρήνηα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ίδρωσα τη φανέλα

«Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν ότι δεν έτρεχε, πιστεύω πως όλοι έτρεξαν, δεν αισθάνθηκα από τους υπουργούς και τα στελέχη ότι έκατσαν, μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο και αποδείχθηκε ότι δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε δικό μας κόσμο, αλλά δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω με αλαζονεία, ίδρωσα τη φανέλα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι μεγαλύτερο σε αυτές τις εκλογές.

Δεν ανοίξαμε εμείς τη συζήτηση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, αν το είχε δώσει στη δημοσιότητα δεν θα υπήρχε το ζήτημα. Τα δύο τρίτα των ομιλιών μου ήταν για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά επικοινωνιακά και να εξηγήσουμε τι γίνεται στην Ευρώπη και γιατί μας αφορά. Δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο τα έδρανα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.

Εξάντληση της 4ετιας

Ακόμη ήταν απόλυτος όσον αφορά την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, λέγοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θυμάστε ότι πολλές φορές και στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα και τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».

Μάλιστα επεσήμανε με νόημα ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την ισχύουσα σύνθεσή του. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θυμάστε ότι πολλές φορές και στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα και τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής (14/06) θα γίνει με τη σημερινή σύνθεσή του, τονίζοντας: «Έχω Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Κοιτάξτε, μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία και εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω». Για το αν ήρθε η ώρα να γίνουν σημαντικές αλλαγές προσώπων πλέον, ο ίδιος είπε: «Πάλι δεν θα σας απαντήσω ευθέως. Θα πω μόνο ότι σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητα και θέση».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές χωρίς να πατάει φρένο αλλά γκάζι». Όπως εξήγησε «οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα:

Σε εθνικό επίπεδο: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα - MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Ακόμη αναφερόμενος στα σενάρια περί ανασχηματισμού επεσήμανε με νόημα ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την ισχύουσα σύνθεσή του. «Οι φιλοδοξίες κάποιων για ξεκούραση το καλοκαίρι θα διαψευστούν. Όταν οι πολίτες μας στέλνουν ένα μήνυμα, κάτι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και πρέπει να το αποδείξουμε. Δεν νομίζω πως είναι ζήτημα της αποτελεσματικότητας ο αριθμός των υπουργών», τόνισε.

«Έχουμε πετύχει καλό συντονισμό της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου. Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους. Αν συγκρίνετε την αρχική με τη σημερινή κυβέρνηση θα δείτε πολλές αλλαγές. Υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας», συμπλήρωσε.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση. Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες και θέση, ή να πάει σπίτι του (ζήτησε συγγνώμη για την έκφραση) και να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της ΚΟ. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός που στο τέλος της θητείας θα έχω κάνει μία απλή διαχείριση. Έχω πάρει διαφορετική εντολή. Βάλαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, δεν θα τον κατεβάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρέπει να δούμε πως θα γίνει πιο αποτελεσματική η επιδοματική μας πολιτική, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ είπε ότι δεν θέλουμε να έχουμε εθισμένους ανθρώπους σε επιδόματα. Ελπίζω να δρομολογηθεί σύντομα το θέμα του Φρέντη Μπελέρη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ