Κατώτατος μισθός - Χατζηδάκης: Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι από την αύξηση στα 780 ευρώ -Οι ανακοινώσεις

Κατώτατος μισθός - Χατζηδάκης: Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και άνεργοι από την αύξηση στα 780 ευρώ -Οι ανακοινώσεις

Σε ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ.

 Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε με την αύξηση αυτή η συνολική αύξηση που έχει δοθεί στον κατώτατο μισθό τα τελευταία δύο χρόνια είναι της τάξης του 20% με τους περίπου 600.000 εργαζομένους που αμείβονται με το καθεστώς αυτό να κερδίζουν έως και τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοινωσε, επίσης, ότι με την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το επίδομα ανεργίας από την 1 Απριλίου διαμορφώνεται στα 479 ευρώ ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν και σε άλλα 18 επιδόματα.

Δείτε τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου

Για «αύξηση που επιβάλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας» έκανε λόγο ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι «η αύξηση λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων ιδιαίτερα σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού αλλά λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση των επιχειρήσεων».

Όπως είπε τώρα ο κατώτατος μισθός είναι 713 ευρώ, αυξημένος κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Διευκρίνισε, δε, ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική
Παράλληλα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει, επίσης, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν στην τσέπη τους το 2019, 7667 ευρώ, και από 1ης Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.

Όσον αφορά τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν το δικαιώμα το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

«Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη ήταν 18η στους 22, τώρα με την αύξηση αυτή ανεβασίνει στη 13η θέση. Είναι κάτι για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε αλλά κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και μια σοβαρή κυβέρνηση με οικονομία υπό ανάπτυξη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους εργαζομένους» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Η ΝΔ είχε πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια του ΑΕΠ. Από το 2019 έως το 2023 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 20%. Άρα είναι τριπλάσια, όχι μόνο κρατήσαμε τη δέσμευσή μας αλλά την υπερβήκαμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Υπενθύμισε επίσης ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρονται συνολικά 19 επιδόματα με κορυφαίο το επίδομα ανεργίας που ήταν 399 ευρώ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα είναι 438 ευρώ και πλέον, από 1ης Απριλίου, θα είναι 479 ευρώ.

Κλείνοντας υπενθύμισε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσπίστηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας που ισχύει ήδη και θα επεκταθεί ως εγγύηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουμε θεσπίσει παραπάνω γονικές άδειες (άδεια πατρότητας, επέκταση άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα κ.α.), έχουμε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ψηφιακές δεξιότητες, 30.000 περισσότερα παιδιά σε ΚΔΑΠ σε σχέση με το 2019

«Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε αλλά πιστεύουμε ότι με την απόφαση που πήραμε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για στήριξη του λαικού εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονομία και αναπτύσσεται επειδή μειώθηκαν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρότητας και εμπισοσύνης στους επενδυτές σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Προχωράμε μπροστά έχοντας στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά και δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε να συνδυάσουμε το αναπτυξιακό μέρισμα με το κοινωνικό μέρισμα» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Με τρεις επιπλέον μισθούς οι εργαζόμενοι που αμοίβονται με κατώτατο μισθό

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό

Η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS