Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο μετά τις εξαγγελίες για την Αμμόχωστο συγκάλεσε ο Αναστασιάδης - Συνάντηση με Δένδια

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο μετά τις εξαγγελίες για την Αμμόχωστο συγκάλεσε ο Αναστασιάδης - Συνάντηση με Δένδια

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων, συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις σημερινές προκλητικές εξαγγελίες τόσο του Ερσίν Τατάρ, όσο και του Ρετζέπ Ερντογάν.

Οι αναφορές της τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, δεν θα μείνουν «αναπάντητες» και ο κ. Αναστασιάδης, έδωσε συγκριμένες οδηγίες:

  • Ο Υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις (κάτι που έχει ήδη γίνει).
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών να αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.
  • Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ναενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών να προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.
  • Στην Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στις 2μμ.

Αυστηρό μήνυμα
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στο Facebook με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

«Ο χρόνος κυλά, όμως κανείς δεν ξεχνά», ήταν η φράση που ξεχώρισε και μέσω της οποίας ο ίδιος ζήτησε μία δίκαιη λύση για την Κύπρο με το νησί ενωμένο.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό.

Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές.

Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS