Κατατέθηκε στη Βουλή η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Κατατέθηκε στη Βουλή η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Την προσεχή Τρίτη η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή - Αναλυτικά τι προβλέπει

Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δείτε εδώ τί προβλέπει το σχέδιο νόμου

Σημειώνεται ότι η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια σήμερα από την Γερμανία. Το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων»

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ικανοποίηση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, σύμφωνα με το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίηση από πλευράς ΗΠΑ για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις ΝΑΤΟϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.

Η Τουρκία αντέδρασε, όπως ήταν ευνόητο, με οργή στη συμφωνία, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Δένδιας: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία»

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αιτιάσεις.

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά δύο διορθώσεις για να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Να αλλάξει το άρθρο 2, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ, και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ.

Για να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ότι ο κ. Τσίπρας ανακαλύπτει δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορική αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν.

«Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία, που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη, αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε… Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS