Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Β.Ηπειρο: Εθνική συγκίνηση και πολιτικά μηνύματα - Αισιοδοξία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Β.Ηπειρο: Εθνική συγκίνηση και πολιτικά μηνύματα - Αισιοδοξία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία

Mε πανό, ελληνικές σημαίες, ανθοδέσμες, παραδοσιακές φορεσιές και δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι των μειονοτικών χωριών της Αλβανίας, υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Χειμάρρα, με το κλίμα στην «καρδιά» της ελληνικής ομογένειας της Βόρειας Ηπείρου να προκαλεί έντονη συγκίνηση.

Σε μια ιστορική επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Χειμάρρας, της Λιβαδειάς και της Δερβιτσάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στους ομογενείς ότι θα αγωνιστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σε όλους τους σταθμούς της επίσκεψης ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος δεν έκρυψε τα έντονα συναισθήματά για ατή την περιοδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ».

Στη Χειμάρρα τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκαν παιδιά με παραδοσιακές στολές τα οποία είπαν και ένα συγκινητικό ποίημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπήρχε ο στίχος «εμείς που μένουμε εδώ κρατάμε Θερμοπύλες και θέλουμε να ζήσουμε στις πατρικές εστίες».

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τους κατοίκους και στελέχη του μειονοτικού κόμματος «Ομόνοια» και υπογράμμισε ότι παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. «Υπήρξα, είμαι, και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μειονοτικό ελληνόφωνο σχολείο Όμηρος, ενώ επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η Λιβαδειά με τους κατοίκους να τους επιφυλάσσουν εξίσου θερμή υποδοχή. Οι νέοι του χωριού υποδέχτηκαν τον κ. Μητσοτάκη χορεύοντας ένα ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι.

«Θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου ως πρωθυπουργός της Ελλάδος θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της μειονότητας και θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αισιόδοξος για την υπογραφή του συνυποσχετικού για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λειβαδιά. Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε 300 και πλέον ομογενείς στον προαύλιο χώρο του ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Στάλιος» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε πολιτισμένες χώρες.

«Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεχωριστής σημασίας η επίσκεψη στο χωριό της Δερβίτσανης, όπου τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με γλυκίσματα και τσικουδιές ντυμένοι με τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του επισκέφτηκαν και το σχολείο της Δερβιτσάνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο, σε περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.

Ο Έντι Ράμα με τον δήμαρχο Δερβιτσάνης Δημήτρη Τόλη δώρισαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πορτρέτο του πατέρα του και όπως αποκάλυψαν η πλατεία του χωριού θα ονομαστεί τιμητικά σε Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας. Τελευταίος σταθμός του κ. Μητσοτάκη ήταν ο ιερός ναός Κοιμήσεων Θεοτόκου με τον Αλβανό ομόλογό του να του δωρίζει μια εικόνα της παναγίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS