Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το πακέτο 750 δισ.: Τολμηρή η πρόταση της Κομισιόν - Ψηλά ο πήχης

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το πακέτο 750 δισ.: Τολμηρή η πρόταση της Κομισιόν - Ψηλά ο πήχης

Tην ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν περί ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης με ποσό που ανέρχεται στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην Ευρώπη, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «τολμηρή» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων».

Ακόμη, τονίζει πως «ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα, το Συμβούλιο της ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».


https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1265622582738509825
 

Πακέτο στήριξης 750 δισ. στα κράτη της ΕΕ

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια 

Από το πακέτο αυτό που πρότεινε η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters. 

Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ. 

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση». 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επένδυση στο κοινό μας μέλλον

«Οι επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη αποτελούν μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε προ ολίγου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετα-κορωνοϊό εποχή. 

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και συνεπώς σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να δανειστεί από τις αγορές για να ενισχύσει τα κράτη – μέλη. «Αυτές οι επιχορηγήσεις θα είναι ένα νέο αγαθό που θα ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση στο μέλλον μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα χρέη του παρελθόντος. 

Οι επιχορηγήσεις θα περνούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα διοχετεύονται για την ενίσχυση των οικονομιών μας. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν πάντα μια μορφή επιχορήγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με την ίδια, οι ιδρυτές της ΕΕ έκτισαν την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας και πλέον είναι στιγμή να προσθέσουμε το κεφάλαιο της αειφόρου ανάπτυξης. «Αν δεν πράξουμε τίποτε, τότε αύριο θα πληρώσουμε το κόστος της απραξίας. Θέτουμε τις βάσεις για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας όσους έχουν ενστάσεις για το πρόγραμμά της να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS