Φώφη Γεννηματά: Έτοιμη για ακόμη μια δύσκολη μάχη απέναντι στον καρκίνο - Το παρασκήνιο για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γεννηματά: Έτοιμη για ακόμη μια δύσκολη μάχη απέναντι στον καρκίνο - Το παρασκήνιο για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει μηνύματα συμπαράστασης - Η Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη της μάχη με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικήτρια, η Φώφη Γεννηματά είναι πάλι έτοιμη να δώσει ακόμη έναν δύσκολο αγώνα, με αισιοδοξία και πίστη ότι θα βγει και πάλι θριαμβεύτρια.

Η είδηση πως η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο της χώρας προς το πρόσωπο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία δίνει ξανά τη μάχη. Η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τους στενούς της συνεργάτες μέσω zoom και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτήν τη δύσκολη μάχη. «Μία μία όμως, δεν μπορώ να τις κερδίσω όλες μαζί όμως» φέρεται να είπε η κα Γεννηματά.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» σημείωνε το ιατρικό ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού» για τους λόγους που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, την πολιτικό να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά σε ηλικία 43 ετών ήλθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Το 2008 οι τακτικές εξετάσεις που έκανε λόγω κληρονομικού ιστορικού έδειξαν καρκίνο στον δεξιό μαστό, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Στον αέρα οι εσωκομματικές εκλογές

Υπό το φως των νέων δεδομένων, η προγραμματισμένη για 5 και 12 Δεκεμβρίου διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ είναι προσώρας στον αέρα.

Δύο είναι οι μόνες βεβαιότητες:

  • Η μία, ότι η νυν πρόεδρος του κόμματος αποσύρεται από την κούρσα. Μια απουσία ηχηρή, που επηρεάζει όλη την διαδικασία.
  • Η δεύτερη, (απόρροια της πρώτης) ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Οι τρεις μέχρι σήμερα υποψήφιοι καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Είτε προκειμένου να επιχειρήσουν να προσεταιριστούν τους προεδρικούς-γεννηματικούς, είτε υπό την πιθανή προοπτική εμφάνισης μιας νέας υποψηφιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο, Παρασκευή 15/10 λήγει τυπικά η προθεσμία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, και ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία πρέπει να εισηγηθεί αντιστοίχως στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να πάρει γρήγορα τις όποιες αποφάσεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά των τριών άλλων υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προεκλογικές δραστηριότητές του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε από την πρώτη στιγμή, πως «είναι δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος», ενώ μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ενημερώθηκε από στενούς συγγενείς και φίλους της Φώφης Γεννηματά για την κατάσταση της υγείας της.

Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε αναρτήσεις του στο twitter, εξέφρασε την ευχή να βγει νικήτρια και ανακοίνωσε για λόγους «στοιχειώδους δεοντολογίας και συντροφικής αγάπης» την αναβολή των ομιλιών του σε Περιστέρι και Πειραιά τις επόμενες δύο ημέρες.

Η Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα διαδόχου στο κόμμα μέχρι τις εκλογές. «Η Φώφη Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής» επεσήμαιναν, και παρέπεμπαν στη δήλωσή της: «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

«Να είμαστε και άνθρωποι, δεν μπορεί να δίνει μάχη η πρόεδρος του κόμματος και εμείς να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες» έλεγαν από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου. «Προέχει η υγεία της Γεννηματά. Οχι τα προσωπικά μας», έλεγαν.

Στο πλαίσιο αυτό πιθανολογείται ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υποψηφίων (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης) με την ΕΔΕΚΑΠ, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα. «Είναι πολύ λεπτά θέματα, πρέπει να βρεθεί μια ιπποτική λύση», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.

Συζητήσεις για αναβολή των διαδικασιών

Στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη πάντως το ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών διαδικασιών. Ορισμένοι συζητούν την αναβολή της εκλογής για μετά τις γιορτές (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), ωστόσο τίποτε ακόμη δεν είναι βέβαιο. Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά αλλά και από τη βούληση των υποψηφίων. Τυπικά, απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ - προφανώς σε συμφωνία με τους υποψήφιους - και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα αναβολής των διαδικασιών.

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για την μάχη της με τον καρκίνο

Πιο συγκεκριμένα, ήταν Ιούνιος του 2020, όταν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη περιγράφοντας τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό όταν βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια δεινή θέση.

Και τα όσα είχε πει, ήταν συγκλονιστικά. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», είχε πει τότε η Φώφη Γεννηματά.


Για να συνεχίσει: «Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», συμπλήρωσε.

Έχασε και τους δύο γονείς από καρκίνο

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80.

Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κάκιας Βέργου.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

«Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ''καρκίνος''. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2019 στην εκπομπή του Alpha «Happy Day» σημείωσε πως «η μάχη με τον καρκίνο είναι «ένας διαρκής αγώνας, αισιοδοξία, έμαθα να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Έλεγε η μητέρα μου «αν είναι αυτή η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα την περάσω κλαίγοντας»; Θυμάμαι ότι ήμασταν στο Μεταξά και έκανε χημειοθεραπείες και δεν καθόταν ποτέ στο κρεβάτι ή ήμασταν μέσα στην κουζίνα με τις τραπεζοκόμες και πίναμε καφέ και κουβεντιάζαμε με τον ορό στο χέρι ή ήμασταν στη βεράντα, κοιτούσαμε τη θάλασσα και κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό ήταν ένα βίωμα δικό μου που με βοήθησε πάρα πολύ στη συνέχεια και έμαθα να ζω την κάθε στιγμή, να απολαμβάνω… δεν με ενδιαφέρει η ίντριγκα... Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα από πάνω. Μία είναι η ζωή, δεν επιστρέφει, κάθε στιγμή είναι μοναδική. Θέλει πάρα πολύ αγάπη, πολύ δύναμη να μη σε πάρει από κάτω, να μη ζεις συνέχεια μέσα στην αγωνία. Ήταν πάρα πολύ σκληρές ώρες, απίστευτο σχεδόν. Διότι, όταν έχεις έναν άνθρωπο στην οικογένεια να περνάει 10 χρόνια μια τόσο δύσκολη αρρώστια, δεν φαντάζεσαι ότι θα σου συμβεί και στον πατέρα -είχαμε τη μητέρα μου 10 χρόνια άρρωστη. Δεν το χωρούσε το μυαλό μας, δεν το πιστεύαμε. Έλεγε ο πατέρας μου «θα παλέψω να κάνω πόρτα τη χαραμάδα της ελπίδας» και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ».



Τί την δίδαξε η περιπέτεια της υγείας της: Η ζωή είναι ωραία

Πριν από τέσσερα χρόνια, μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά αποκάλυπτε το δίδαγμα που αποκόμισε. «Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

«Πρέπει να παλεύουμε, να φυλάμε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε, για να είμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα» δήλωνε σε άλλη της συνέντευξη η Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου: «Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ