Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα
Φωτογραφίες: Γ.Τ Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα

«Ξεκινάμε τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων» - «Είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών - Αντίπαλά μας τα προβλήματα - Λίγα λόγια, πολλή δουλειά»

Την πρώτη του τοποθέτηση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στο σχήμα των τεσσάρων βασικών του κατευθύνσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα κινηθεί στα πρώτα νομοσχέδια, ξεκαθαρίζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών», ήταν το μήνυμά του.

Ο ίδιος έδωσε το στίγμα της επόμενης περιόδου διακυβέρνησης στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις, καθώς και ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην είσοδο των ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή χαρακτηρίζοντάς τα ως «πολιτική κακοφωνία».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις»

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος ως προς τους υπουργούς ανέφερε ότι στις εκλογές «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές. «Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνίαα. Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται».

Παράλληλα, τόνισε ότι «Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία»,, φωτογραφίζοντας καθ'αυτόν τον τρόπο την είσοδο συγκεκριμένων κομμάτων εντός του Κοινοβουλίου.

23 06 28 0023 DPC0930

Οι τέσσερις πολιτικές κατευθύνσεις

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη. Η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική. Μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα. Θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών όπως η καλύ τερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ».

Ακόμη, ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε.

23 06 28 0038 DPC1226

«Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης σχετίζεται «με την οργάνωση του κράτους – τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους».

«Στο κοινοβουλευτικό πεδίο τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχιειριστούμε ενώ στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε την κοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα και κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσουμε στο αύριο. Δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει περισσότερες γυναίκες, θα μπορούσε και περισσότερες. Οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτος που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο».

«Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Μας εμπιστεύτηκαν να χτίσουμε την Ελλάδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας. Ξεκινάμε με αισιοδοξία και υπευθυνότητα τη νέα θητεία που θέλω να την ονοματίσω τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων για να αρπάξει η χώρα τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά της».

23 06 28 0002 DPC0691

Τι περιλαμβάνει οι μπλε φάκελοι που παρέλαβαν οι υπουργοί

O μπλε φάκελος περιλαμβάνει:

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

  • 120 μεταρρυθμίσεις
  • 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης
  • 959 επιχειρησιακές δράσεις.

Συγκεκριμένα το υλικό που περιλαμβάνεται στο αρχείο δομείται ως εξής:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις μας

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ