ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δίχτυ ασφαλείας» με πρόσθετα μέτρα στήριξης κόντρα στην ακρίβεια εξετάζει η Κυβέρνηση – Τι συζητείται

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης και το 2022


Η κυβέρνηση το προσεχές επόμενο διάστημα αναμένεται να προωθήσει «δίχτυ ασφαλείας» με πρόσθετα μέτρα, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και σε μέρος των αγαθών πρώτης ανάγκης.


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του, με την αναφορά του ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις υπέρμετρα αυξημένων λογαριασμών, καθώς και με την έμφαση που έδωσε στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης και το 2022, όπως δήλωσε την ΕΡΤ.

Ειδικότερα, στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν μέτρα προστασίας και το 2022 απάντησε ότι: «Τα μέτρα που έχουμε θεσπίσει είναι μέτρα για το 2021, τα μέτρα για το έτος 2022 θα υπάρχουν στον επόμενο προϋπολογισμό. Εάν με ρωτάτε αν θα είναι η κυβέρνηση ευαίσθητη με τα προβλήματα των ανθρώπων το 2022 όπως ήταν το 2020 και το 2021 απαντώ φυσικά θα είναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η τόνωση των εισοδημάτων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και μέσω ενισχύσεων, με τη μορφή εφάπαξ καταβολής κοινωνικού μερίσματος ή επιδόματος.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι οριστικές αποφάσεις


Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί, όπου τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς τα φορολογικά έσοδα είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο.

Παράλληλα, τις νέες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών σκιαγράφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που εκτός από την δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις δήλωσε στο ΣΚΑΙ και τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης νωρίτερα.

Ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, πριν το 2023 και να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS