Απόψε η ομιλία Μητσοτάκη, σε μια διαφορετική ΔΕΘ -Μεταρρυθμίσεις και μικρό καλάθι παροχών

Απόψε η ομιλία Μητσοτάκη, σε μια διαφορετική ΔΕΘ -Μεταρρυθμίσεις και μικρό καλάθι παροχών

Ωρα ΔΕΘ απόψε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω των πλημμυρών, μικρότερη παρουσία υπουργών, λιγότερες από άλλες χρονιές προσκλήσεις, χωρίς φιέστες και μέ ένα πιο σφιχτό δημοσιονομικά καλάθι παροχών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις καταστορφές των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα και στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη και την επόμενη ημέρα στις περιοχές αυτές και τους κατοίκους τους: Αποζημιώσεις (ένα πλαίσιο που έχει αναλυθεί), αποκατάσταση υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβει η χώρα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Το φετινό καλάθι της ΔΕΘ θα είναι εκ των πραγμάτων πιο σφιχτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα «ψαλιδιστεί» η παροχή επιδομάτων, με δεδομένη πλέον την μη επέκταση του Market Pass, όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα από τον καθ' ύλην αρμόδιο, Κωστή Χατζηδάκη. Με καθυστέρηση ενός μηνός (Ιανουάριο 2024) θα δοθεί και η προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους, ενώ παγώνει και η επέκταση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, δεν περίμενε τη ΔΕΘ για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να προαναγγείλει νέα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους, καθώς όπως τονίζουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, το 50% του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί κι έχουν δρομολογηθεί μεταξύ άλλων οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και οι φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδί.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τους απολύτως «απαραίτητους» υπουργούς, είναι να μιλήσει για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον τρόπο που θα τις υλοποιήσει, ενώ αναμένεται να αναλύσει επισταμένως το νέο πλαίσιο που θα αφορά στην πολιτική προστασία και την περαιτέρω ενίσχυσή της, που φαντάζει επιτακτική με την ραγδαίως εξελισσόμενη κλιματική κρίση.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται κι ο εκσυγχρονισμός Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, με τρόπο τέτοιο που θα φτάσει τα δεδομένα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, έχουν ήδη δρομολογηθεί κι έχουν συζητηθεί και στο τελευταίο υπουργικό, ενώ επίκεινται και η νομοθέτησή τους. Οι παρεμβάσεις αυτές, επικεντρώνονται κυρίως στην αναβάθμιση των νοσοκομείων και των ΤΕΠ, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών, με τον πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη έμφαση και σ' αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να συζητήθηκε και η επιβολή μιας πράσινης εισφοράς που όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές δεν θα είμαι τιμωρητικού χαρακτήρα. «Δεν πρόκειται να ληφθεί κάποιο άδικο μέτρο, που θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή» ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές και «φωτογραφίζουν» έτσι μια περιορισμένης δημοσιονομικής έντασης παρέμβαση.

Το σενάριο για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είναι ασαφές προς το παρόν το πλαίσιο και το για ποιους θα είναι υποχρεωτική ή σε ποιο πλαίσιο θα δοθούν ισχυρά κίνητρα για ασφάλιση όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την παροχή 10% έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι (17/9, 13:00) με την συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο Βελλίδειο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ