Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μάριν: Η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μάριν: Η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας

Η Φινλανδή πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη


Σε κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Sanna Marin προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, εστίασε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όσο και στο σαφές μήνυμα του καταδικασμού της ρωσικής εισβολής, αναφέροντας και την πληγμένη ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τις τουρκικές προκλήσεις που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο χθες με τις συνεχείς υπερπτήσεις, τονίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά «υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη».

Mητσοτάκης: Η εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης χώρας

«Τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε είναι πολλά ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι διμερείς μας σχέσεις ήδη είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση που θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία όπως είπα ήταν το κορυφαίο θέμα της συζήτησης μας. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περιοχές της Ουκρανίας που ζει η ελληνική κοινότητα έχουν δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπήματα. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη από το ΔΠΔ. Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε .

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διεθνής επικαιρότητα δημιούργησε δυνατότητες για περαιτέρω συγκλίσεις. «Θυμάμαι όταν η Ελλάδα ήταν μόνη της απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Όταν το έκανε η Λευκορωσία διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούσε να είναι υβριδική απειλή για όλους. Κάναμε επίσης απολογισμό των διμερών μας σχέσεων. Στο παρελθόν όταν ήμουν βουλευτής, ήμουν πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Φινλανδίας».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στον τουρισμό εν όψει και του ανοίγματος της σεζόν, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις. Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις».

Στο επίκεντρο της συζήτησης η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η προγραμματισμένη συνάντηση με την Φινλανδή ομόλογό του Sanna Marin, ξεκίνησε στις 13:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνέπειες που αυτή επιφέρει στην ΕΕ, ενώ το Ελσίνκι βρίσκεται σε έντονες διεργασίες, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Χθες ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι η χώρα του και η Σουηδία ενδέχεται να υποβάλουν αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ σχεδόν ταυτόχρονα.

Το επίμαχο αυτό θέμα της εγκατάλειψης της ουδετερότητας των δύο βόρειων χωρών βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο κοινοβουλίων.

«Τώρα που η Σουηδία αποφάσισε να επισπεύσει κάπως τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες υπάρχει περίπτωση οι αποφάσεις σχετικά με την ένταξη, αν ληφθούν, να ληφθούν την ίδια ημέρα ή εντός της ίδιας εβδομάδας», είπε o Χααβίστο. «Αυτό θα ήταν χρήσιμο», πρόσθεσε.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φινλανδής πρωθυπουργού, Sanna Marin όπως πραγματοποιήθηκαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ