Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη -Πυρά από Βορίδη

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη -Πυρά από Βορίδη

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λέγοντας «να συνταχθείτε μαζί μας και να ψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς είστε βαριά εκτεθειμένοι»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θεσμική απαξία» την τροπολογία της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γίνεται ο καλύτερος χορηγός του Κασιδιάρη και πως χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη.

Δήλωσε, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία που μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη και θα επιλέξει την αποχή.

Βορίδης προς Τσίπρα: Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λέγοντας «να συνταχθείτε μαζί μας και να ψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς είστε βαριά εκτεθειμένοι».

Έκανε μάλιστα λόγο για πλήρη ταύτιση των θέσεων που εκφράζει ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκρούσει την κυβερνητική τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα - εγκληματική οργάνωση «Ελληνες».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου προστασίας της Βουλής από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσθεσε «σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι»

Τσίπρας: Θα μας προστατέψει ο ελληνικός λαός και όχι οι δικαστές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών ότι έλεγε τα ίδια πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία που θα έλυνε το πρόβλημα, μια τροπολογία από έγκριτους συνταγματολόγους της χώρας. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την τροπολογία της Αριστεράς λέγοντας πως κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

«Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και λέγατε ακριβώς τα ίδια. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το θέμα. Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά ήταν η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί της χώρας. Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή.

«Αν ήταν σωστή η πρώτη σας παρέμβαση, γιατί ξαναέρχεστε; Φτιάξατε μία τροπολογία και ένα νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και προφανώς δεν καταφέρατε να πείσετε του δικαστές. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεμονάχιαζε τους δικαστές πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και αφού καταλάβατε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, αποφασίσατε να κάνετε νέα ρύθμιση. Η θεσμική σας βαναυσότητα θα οδηγήσουν στο χειρότερο αποτέλεσμα. Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη».

Είπε ακόμα: «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά. Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι πιθανώς να επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εντέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο κ. Τσίπρας άφησε και αιχμές κατά του Μάκη Βορίδη, λέγοντας πως με το παρελθόν του, θα ήταν περίεργο να κατηγορεί την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή. «Αναρωτιέμαι αν το κάνει και ο πρωθυπουργός με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.»

Η μάχη με το φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω και η θεσμική απάντηση οφείλει να είναι σαφής. Σας καλούμε λοιπόν γιατί διακινδυνεύουν να βρεθούν μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλουν τη Δημοκρατία μας. Σας καλώ να κάνετε τα αυτονόητα. Μην κάνετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα λάθος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον πρωθυπουργό

Με επίθεση στον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας πως στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από τις εκλογές, θα περίμενε κανείς να έρθει ο πρωθυπουργός, αλλά φοβάται την αντιπαράθεση και γι αυτό έστειλε τη θέση του τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό της τετραετίας λέγοντας τι είχε υποσχεθεί ο κ.Μητσοτάκης και τι έκανε και τι όχι. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μείωσε τους φόρους μόνο για τους πλούσιους και τους δυνατούς, καθώς την έμμεση φορολογία που χτυπάει τους ευάλωτους δεν την μείωσε η κυβέρνηση.

Βορίδης: Να συνταχθείτε μαζί μας αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι

«Με όσα λέτε προσθέτετε στο αντισύστημα, στη θολούρα, στην οργή, αγανακτισμένοι ξανά, πάμε έναν κύκλο. Οι θέσεις πρέπει να είναι καθαρές. Εχει πει πράγματα το ΠΑΣΟΚ, η κυρία Λιακούλη, ο κ. Καστανίδης έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της διάταξης. Να συνταχθείτε μαζί μας αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι», απάντησε από την πλευρά του ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως στον δημόσιο διάλογο μόνο οι εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα επιχειρήματα.

«Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νεα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα Διότι ένα ζήτημα είναι η βέλτιστη διάταξη και ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε λοιπόν τι να πω. Οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου προστασίας της Βουλής από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσθεσε «σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στην θολούρα και το αντισύστημα. Εδώ οι στάσεις πρέπει να είναι καθαρές. Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του αρχηγού σας το έχει επιτείνει. Δυσκόλεψε τη θέση σας. Μετά από αυτή την αγόρευση για να αποσείσετε το βάρος δεν έχετε παρα ένα δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε την διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι».

Η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισάγεται σήμερα, έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές.

Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μια πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπερψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει χθες: «Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν τελικά το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι που θέλουν, τελικά, με κάποιον τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο».

Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, είπε: «Δεν είχαν δυσκολία στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί».

Οικονόμου για ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τη Δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως είναι κρίμα για την πολιτική και ντροπή για τη Δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα παρά τις επιμέρους διαφωνίες. «Χορηγοί των περιθωριακών, των λούμπεν, των νεοφασιστών, των νεοναζί είναι όσοι δεν δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Χορηγοί είναι αυτοί που, όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση, προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν άνευ ουσίας αλλά για μικροκομματικούς σκοπούς» σχολίασε, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ