Αναδρομικά: Τι θα ισχύσει για όσους δεν τα δήλωσαν στην εφορία -Πόσοι είναι οι «ξεχασιάρηδες»

Αναδρομικά: Τι θα ισχύσει για όσους δεν τα δήλωσαν στην εφορία -Πόσοι είναι οι «ξεχασιάρηδες»

Προ δυσάρεστων εκπλήξεων θα βρεθούν οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία.

Τη στιγμή που συνταξιούχοι ετοιμάζονται για τις νέες παρτίδες αναδρομικών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φαίνεται πως «ξέθαψε» χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που έλαβαν αναδρομικά αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στην εφορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πρόκειται για 42.000 συνταξιούχους οι οποίοι το 2014 εισέπραξαν αναδρομικά ποσά συντάξεων, όμως δεν τα δήλωσαν στις δηλώσεις του 2015, ως όφειλαν. Τα εν λόγω αναδρομικά χαρακτηρίζονται πλέον από τη φορολογική Αρχή ως «αδήλωτα εισοδήματα». Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, τα αδήλωτα αναδρομικά υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ ενώ μέσα από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι, οι οποίοι απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά -ήτοι 120.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Αναδρομικά: Τι προβλέπεται για τους «ξεχασιάρηδες»
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι αρμόδιες υποηρεσίες της ΑΑΔΕ -που, μεταξύ άλλων, έστειλε ειδικές οδηγίες για τον ΕΝΦΙΑ- θα ξεκινήσουν να στέλνουν «ραβασάκια», με email ή και με τηλεφωνήματα, στους εν λόγω συνταξιούχους. Με τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με «Τα Νέα», θα κληθούν να προβούν είτε στη δήλωση των ξεχασμένων αναδρομικών με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γλιτώσουν σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους, είτε να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των φορολογικών αρχών υποβάλλοντας στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών.

Οι συνταξιούχοι -πολλοί εκ των οποιών θα λάβουν σήμερα τις συντάξεις Οκτωβρίου, με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο, δεν θα γλιτώσουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014, την εισφορά αλληλεγγύης (δείτε τί ισχύει για την εισφορά αλληλεγγύης και τους συνταξιούχους σε αυτόν τον σύνδεσμο) επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν απαντώντας στις ειδοποιήσεις που θα λάβουν, οι καταλογισμοί των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων θα γίνουν αυτόματα από τις ΔΟΥ με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ