Τι συμβαίνει με τη Ryanair και τη βάση της στην Αθήνα – Διαμάχη για τα τέλη και τα κίνητρα

Τι συμβαίνει με τη Ryanair και τη βάση της στην Αθήνα – Διαμάχη για τα τέλη και τα κίνητρα

Με μια ανακοίνωση γεμάτη αιχμές κατά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», της Fraport που διαχειρίζεται τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και του υπουργείου Τουρισμού, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair έκανε γνωστό ότι θα κλείσει τη βάση της στην Αθήνα για τον χειμώνα.

Πρόκειται για «μια απώλεια επένδυσης 200 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας», αναφέρει η εταιρεία. 

Όπως εξηγούν πηγές της αεροπορικής αγοράς στο MR, η απόφαση της Ryanair να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως βάση τον ΔΑΑ, σημαίνει πως δεν θα αξιοποιεί το αεροδρόμιο για τη «διανυκτέρευση» δύο αεροπλάνων, και πιθανότατα θα κλείσει και το γραφείο που διατηρούσε εκεί.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα σταματήσει τα δρομολόγια από το αεροδρόμιο των Αθηνών, το οποίο θα συνδέει αυτόν τον χειμώνα με 10 προορισμούς (Βιέννη, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Μπολόνια, Μιλάνο, Ρώμη, Μάλτα, Κατοβίτσε, Δουβλίνο και Λονδίνο). 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ryanair διαμαρτύρεται έντονα για τις χρεώσεις των αεροδρομίων, αν και πολλές φορές οι αποφάσεις της εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της επιχειρηματικής της στρατηγικής.

Εξάλλου, η επιθετική πολιτική της Ryanair στο θέμα των χρεώσεων των αεροδρομίων είναι γνωστή πανευρωπαϊκά. Το 2018 είχε αποφασίσει να διακόψει τα δρομολόγια από Αθήνα προς Χανιά και Ρόδο, ενώ ταυτόχρονα είχε αυξήσει τα δρομολόγια από διεθνείς προορισμούς προς το ΔΑΑ, αξιοποιώντας και τα κίνητρα που πρόσφερε τότε ο αερολιμένας Αθηνών. 

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται άλλες αεροπορικές που ενισχύουν το πτητικό τους πρόγραμμα από και προς το «Ελ. Βενιζέλος».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, εκτός από τις ελληνικές Aegean και Sky Express που πυκνώνουν τα δρομολόγια τους, είναι η βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστους Jet2 που θα πετάει φέτος από την Αθήνα και τον χειμώνα αλλά και η Delta Airlines που θα διατηρήσει τη σύνδεση με τις ΗΠΑ για όλη τη διάρκεια του έτους. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS