Σταϊκούρας: Στη Βουλή σήμερα η ρύθμιση για κορωνοχρέη -Εκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος

Σταϊκούρας: Στη Βουλή σήμερα η ρύθμιση για κορωνοχρέη -Εκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου εισοδήματος

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα περιλαμβάνει διατάξεις τόσο για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και για την επέκταση της δυνατότητας εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με έκπτωση 3% μέχρι τις 27 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στην σημερινή τροπολογία θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ρύθμιση για τα κορωνοχρέη προβλέπει ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, θα αφορά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες από δω και πέρα, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που έχουν να καταβάλουν», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι αυτή η ρύθμιση μαζί με την έκπτωση κατά 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου και μαζί με κάποιες άλλες διατάξεις, όπως η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τις 30/6/2022 θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μεθαύριο, την Πέμπτη.

Πάγιες δαπάνες
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για τον φετινό φόρο εισοδήματος, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν και θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε, και βάσει της οποίας θα ανοίξει η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες από την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να γίνει ρύθμιση των παγίων δαπανών. «Άρα, ένα κομμάτι επιχειρήσεων αυτές τις οφειλές θα μπορέσει να τις εξοφλήσει μέσα από την κάλυψη του σχήματος των παγίων δαπανών», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αρχική ημερομηνία που έχει δοθεί είναι η 4η Αυγούστου έτσι ώστε ανοίγοντας η πλατφόρμα, θα υπάρχει το ποσό. «Αυτό που πρέπει να κάνει η επιχείρηση είναι ουσιαστικά να πει ότι με βάση τη δήλωση που έχει γίνει για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποια κατανομή θέλει να γίνει και άμεσα να ξεκινήσει ο συμψηφισμός αυτών των οφειλών. Προφανώς σε πληρότητα αυτό θα είναι μέσα στον Αύγουστο. Αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην εστίαση και θα καλύψει το 70% της ζημιάς προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 90% της ζημιάς», ανέφερε και σημείωσε ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά δικαιούχο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 14.000 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS