Σταϊκούρας: Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Σταϊκούρας: Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Για «διόρθωση αδικιών» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα προσδιορισμού «διευρύνει τη φορολογητέα βάση», προχωρώντας σε «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν. Δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

13.808 νέες ζώνες

Επίσης, τόνισε πως ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα», αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό.

Στη Μύκονο, για παράδειγμα, υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές μειώσεις, στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα.

«Ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό» πρόσθεσε. Οι όποιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρουν αυτομάτως αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεκαθάρισε ο υπουργός, οποίος άνοιξε παράθυρο μείωσής του, λέγοντας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ».

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο υπουργός είπε πως ο ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαρίζεται στις αρχές του έτους και θα αποπληρώνεται σε περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις. Και επανέλαβε πως με το νέο σύστημα «διορθώνονται οι αδικίες του παρελθόντος».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων. Με το σύστημα αυτό δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, για πρόσθετες μειώσεις στη φορολογία.

Ψηφιακά θα ενημερώνονται οι πολίτες
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ψηφιακά σε ειδική πλατφόρμα για τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους τους φόρους που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος τους έτους στην απόκτηση ή μεταβίβαση κάποιου ακινήτου.

Πώς θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες
«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση», εξήγησε o υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», συμπλήρωσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ