«Κούρεµα»  προστίµων έως 75% και 24 δόσεις για την περαίωση: Υψηλά µπόνους για όσους ρυθµίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους µέχρι 30 Ιουνίου

«Κούρεµα» προστίµων έως 75% και 24 δόσεις για την περαίωση: Υψηλά µπόνους για όσους ρυθµίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους µέχρι 30 Ιουνίου

Μπόνους µε «κούρεµα» προστίµων και προσαυξήσεων έως 75% και εξόφληση των οφειλών σε έως 24 δόσεις θα κερδίσουν χιλιάδες φορολογούµενοι που θα αποσύρουν τις προσφυγές από τα δικαστήρια υποβάλλοντας αίτηση για εξώδικη «περαίωση» στην αρµόδια επιτροπή µέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τι προβλέπεται

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεχθούν την πρόταση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών και µέσα σε 5 ηµέρες από τον συµβιβασµό να καταβάλουν εφάπαξ το 30% της οφειλής. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής καταβάλλεται έως και σε 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιµα η οποία ανέρχεται σε 75%, εάν η οφειλή καταβληθεί σε µία δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5-8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.

Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός πέντε εργάσιµων ηµερών από την αποδοχή της πρότασης της επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόµενες δόσεις ή οι δύο τελευταίες, ο συµβιβασµός ανατρέπεται αναδροµικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρείται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής. Να σηµειωθεί ότι πάνω από 2.500 υποθέσεις λιµνάζουν σήµερα στα δικαστήρια, γεγονός που για το ∆ηµόσιο σηµαίνει καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων και προστίµων. Άλλωστε, ένα σηµαντικό µέρος από τα ληξιπρόθεσµα χρέη προς την εφορία προέρχονται από απλήρωτα πρόστιµα και προσαυξήσεις που ανεβάζουν το συνολικό ιδιωτικό χρέος σε 107 δισ. ευρώ.

Με βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς, το «κούρεµα» των προστίµων ισχύει για:

Φορολογούµενους που έχουν εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια, κατόπιν προσφυγών του ∆ηµοσίου και όχι µε δική τους πρωτοβουλία. Συνήθως πρόκειται για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, για τις οποίες ασκεί ποινική δίωξη η ΑΑ∆Ε και µετά από εφέσεις της εφορίας εκκρεµοδικούν είτε στο ∆ιοικητικό Εφετείο είτε στο Συµβούλιο της Επικρατείας.
Φορολογούµενους που οι υποθέσεις τους αρχικά απορρίφθηκαν από την επιτροπή για ουσιαστικούς λόγους, αλλά εκ των υστέρων προέκυψαν νέα στοιχεία ή νέα νοµολογία ή εκδόθηκαν αµετάκλητες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που τους δικαίωσαν.

Ποιους αφορά

Το αίτηµα για εξώδικη επίλυση διαφορών µπορεί να αφορά µόνο υποθέσεις που εκκρεµούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024, ενώ η προθεσµία καταλαµβάνει και τις εκκρεµείς υποθέσεις ενώπιον της επιτροπής. Επίσης επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης εντός της ως άνω προθεσµίας για υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την επιτροπή για τυπικούς λόγους, καθώς και σε υποθέσεις µαταιωθείσες ή απορριφθείσες για τις οποίες έχουν προκύψει νέα στοιχεία ή νοµολογία ή έχει εκδοθεί αµετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2024, ηµεροµηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του γενικού προϊσταµένου, των µελών των τµηµάτων της επιτροπής και των γραµµατέων. Αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν µέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται µε επιµέλεια της Γραµµατείας των Επιτροπών στο αρµόδιο δικαστήριο χωρίς τη σύνταξη πρακτικού. Για όσο διάστηµα η υπόθεση εκκρεµεί ενώπιον των επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας ή του αρµοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαµβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ