Το σχέδιο της κυβέρνησης για έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες, επιστρεπτέα προκαταβολή και ΦΠΑ στην εστίαση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες, επιστρεπτέα προκαταβολή και ΦΠΑ στην εστίαση

Με έκπτωση φόρου θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που είχαν από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40%, λόγω του κοροναϊού. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο φόρος για εισόδημα από μισθώματα, που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες, κατά ένα ποσοστό της απώλειας που είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Το ποσοστό θα είναι της τάξης του 50% και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο δημόσιο 50 εκατ. ευρώ. Εάν ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος της απώλειας, τότε θα «κουρευτεί» και ο ΕΝΦΙΑ. 

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει την παράταση του μέτρου της καταβολής μειωμένων ενοικίων έως το τέλος του έτους, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περί τα 300 εκατ. ευρώ) που θα είχε σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι 19 Μαΐου

Σε παράταση λίγων ημερών θα προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία που έληγε σήμερα για όσους έχουν επιλεγεί να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή» προκειμένου να επικυρώσουν την αίτησή τους και να αποδεχθούν τους όρους. 

Η αρχική προθεσμία λήγει σήμερα Παρασκευή και αιτήσεις έχουν υποβάλλει 72.000 επιχειρήσεις στις οποίες αντιστοιχεί ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής 840 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προυπολογισθεί. Σε κάθε περίπτωση αν δεν καλυφθεί ολόκληρο το ποσό η διαφορά θα μεταφερθεί στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Προς μείωση ο ΦΠΑ στην εστίαση

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τώρα στοχευμένες ενισχύσεις για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα τουλάχιστον στο 11%, καφές, αναψυκτικά και ροφήματα  από 24% σε 11%, μέτρα όμως, που εάν εφαρμοσθούν, θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δηλαδή θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή του τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης –την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, ή την 25η Μαΐου, σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση– και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS