Κομισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 744 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

Κομισιόν: Εύσημα για Ελλάδα, δόση 744 εκατ. ευρώ και στο βάθος… έξοδος από την αυστηρή επιτήρηση

«Η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2007-2008»


Τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας και των μέτρων στήριξης τον Αύγουστο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στην έκθεση που συνέταξε για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Με την έκθεση αυτή η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς -όπως αναφέρεται- «η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2007-2008».

«Προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις η ελληνική κυβέρνηση»

«Οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022» τονίζεται στην έκθεση.

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως «όταν χτύπησε η πανδημία, το οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν σταμάτησε στην Ελλάδα».

Ωστόσο, επισημαίνεται πως στην προ-πανδημίας εποχή «παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα μπήκε στην πανδημία αντιμετωπίζοντας τεράστιες προκλήσεις, που σχετίζοντανμε το υψηλό δημόσιο χρέος, τη βαθιά αρνητική διεθνή επενδυτική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και το υψηλό ποσοστό ανεργίας». Την ίδια ώρα, «το επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη παραμένει μεγάλο».

«Η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε σκληρότερα από την υπόλοιπη ΕΕ αλλά ανέκαμψε»

Η Κομισιόν επισημαίνει πως «η ελληνική οικονομία χτυπήθηκε σκληρότερα από την υπόλοιπη ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η ανάκαμψή της στέφθηκε με επιτυχία το 2021».

Ταυτόχρονα, χαιρετίζει τις ελληνικές Αρχές για την ολοκλήρωση σειρά δεσμεύσεων σε όλους τους τομείς και κυρίως αυτούς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, της δικαιοσύνης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, δίνονται τα εύσημα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

«Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα» τονίζεται για την ακρίβεια.

Ενθαρρύνοντας τη χώρα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, η Κομισιόν αναφέρει στη 14η μεταμνημονιακή της αξιολόγησης πως η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος.

«Προχωρά προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο»

«Με τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων, η χώρα προχωρά σταδιακά προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο» τονίζεται, με τον τουρισμό να χαρακτηρίζεται η «πηγή εσόδων-κλειδί».

Όσο για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επισημαίνεται πως «η Ελλάδα έχει σχετικά περιορισμένους εμπορικούς δεσμούς με Ρωσία και Ουκρανία», ωστόσο «η αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας έχει βαρύ αντίκτυπο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις».

Η Κομισιόν τονίζει μάλιστα πως η προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις «έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS